Πάνω από τη βόρεια Ελλάδα και την Καβάλα πέρασε ο «ανεξέλεγκτος» κινεζικός πύραυλος [φωτογραφία]

Νέα NOTAM εξέδωσε το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας-Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του και τις τελευταίες προσομοιώσεις για το σημείο πρόσκρουσής του στη Γη

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 9 Μαΐου 2021 αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης ο μεγάλος Κινεζικός πύραυλος ο οποίος είχε εκτοξευτεί στις 29 Απριλίου 2021 από τη Γη, μεταφέροντας το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει η Κίνα. Μάλιστα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Η Κινεζική υπηρεσία διαστήματος δεν ακολούθησε τη συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία και δεν προγραμμάτισε τον πύραυλο έτσι ώστε να επιστρέψει και να πέσει σε κάποιο από τα συγκεκριμένα σημεία που έχουν επιλεχθεί στον πλανήτη για αυτές τις περιπτώσεις.

Πρόκειται για απομονωμένες περιοχές στους ωκεανούς στις οποίες στέλνονται οι πύραυλοι που εκτοξεύουν διαστημικά φορτία και διαστημόπλοια, καθώς και οι δορυφόροι που έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Η ελεγχόμενη πτώση σε αυτές τις περιοχές αποκλείει κάθε πιθανότητα κινδύνου από την πτώση αυτών των αντικειμένων.

Αυξημένη επιφυλακή

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί την πορεία του Κινεζικού πυραύλου που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας, αλλά αυτός κινείται με ταχύτητα 30.000 χλμ./ώρα και έτσι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ακόμη το σημείο από το οποίο θα εισέλθει τελικά στην γήινη ατμόσφαιρα και αν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή.

Το σημείο εισόδου αναμένεται να γίνει γνωστό λίγες ώρες πριν ο πύραυλος πραγματοποιήσει την τελική… βουτιά στον πλανήτη μας.

Μεγάλο μέρος του αναμένεται να καταστραφεί από την τριβή με την ατμόσφαιρα, αλλά επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πύραυλο βάρους 22 τόνων είναι πιθανό κάποια κομμάτια του να καταφέρουν να περάσουν την «δοκιμασία» της τριβής και να πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κρατούσαν σιγή ιχθύος για το όλο θέμα τις προηγούμενες μέρες και μόλις την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα εμφανίστηκαν για να πουν ότι ο πύραυλος έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο και υλικά, ώστε να καταστραφεί στην ατμόσφαιρα ολοσχερώς και ότι σε κάθε περίπτωση η απειλή είναι από ανύπαρκτη ως απειροελάχιστη.

Νέα NOTAM στην Ελλάδα

Μάλιστα, νέα NOTAM εξέδωσε το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον Κινέζικο πύραυλο, τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής είναι από το Σάββατο 8 Μαΐου στις 21:12 το βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 το μεσημέρι στις 12:46.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ως τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας), με την τροχιά του να περνάει και πάνω από την Καβάλα, χωρίς, ωστόσο, να είναι ορατός λόγω της φωτορύπανσης, του μεγάλου ύψους πτήσης του, αλλά και των νεφών.

Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο σε πραγματικό χρόνο την πορεία του πυραύλου, καθώς επίσης και τις τελευταίες προσομοιώσεις για το σημείο πρόσκρουσής του στην επιφάνεια της Γης και το πότε θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα.