Καβάλα: Πήγαν να κάνουν self-test και… αγνοούνταν το υγρό

Πρεμιέρα για τα σχολεία με τεστ αυτοδιάγνωσης και προβλήματα κατά την εφαρμογή του μέτρου-Πόσα είναι τα θετικά self-tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία και τι συμβαίνει με τα ψευδώς θετικά

Επέστρεψαν τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 στα θρανία οι μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος στο υποχρεωτικό τεστ αυτοδιάγνωσης κορονοϊού Covid-19, ήτοι self-test.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν «διαρρεύσει» μέχρι στιγμής τα 3.000 προσεγγίζουν τα συνολικά θετικά self-test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία σε πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 1,7 εκ. άτομα, ενώ ο μισός πληθυσμός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ωστόσο πολλοί γονείς τόσο στην Καβάλα, όσο και σε άλλες πόλεις, ανέφεραν ότι στο μπουκαλάκι με το ειδικό υγρό υπήρχαν ελάχιστες σταγόνες οι οποίες απορροφήθηκαν αμέσως από την μπατονέτα και δεν επαρκούσαν για τη συνέχιση του τεστ, γεγονός που πιθανόν να επηρεάζει ακόμη και την αξιοπιστία του αποτελέσματος, ενώ υπήρξαν και αναφορές για kit self-test από τα οποία έλειπε τελείως το μπουκαλάκι με το υγρό.

Τι γίνεται με τα ψευδώς θετικά self-test

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα ψευδώς θετικά self-test, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εξήγησε πως δηλώνονται στην πλατφόρμα και γίνεται επιβεβαίωση από τον ΕΟΔΥ με rapid test ή μοριακό σε δημόσια δομή.

«Το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκ. self-tests το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά. Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», σημείωσε.