Β. Κικίλιας: Εμβολιασμοί στους μαθητές και μάσκες σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμη

Σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών-Τι είπε ο υπουργός Υγείας για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους υγειονομικούς

Για εμβολιασμό των μαθητών από την επόμενη σχολική χρονιά, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η πλατφόρμα για την ομάδα 18-29 ετών θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Ιουνίου εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις.

Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, συνέχισε και προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών. Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η εκστρατεία. Υπογράμμισε δε πως ο αριθμός των εμβολιασμών μόνον σήμερα ανέρχεται σε 112.000.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, είπε πως πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. «Είμαι υπόχρεος στους υγειονομικούς για ό,τι κάνουν στους εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Αναφορικά με κάποια προβλήματα τα οποία παρατηρήθηκαν στη διανομή των self-tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η ΕΕ μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια, επισημαίνοντας πως η έγκρισή του -όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.

Υπενθύμισε πως έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου. Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο υπουργός. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκ. εμβολιασμοί και 1,94 εκ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ξεκαθάρισε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί. Παραδέχθηκε πως δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού), ενώ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς.

*Πηγή: kathimerini.gr