Πιο νωρίς η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τι αλλάζει σε μέτρα και απαγορεύσεις

Τι θα γίνει με τα SMS και πότε θα παραταθεί το ωράριο κυκλοφορίας-Πώς θα γίνονται τα ταξίδια στην ενδοχώρα και στα νησιά-Ποιοι θα χρειάζονται αρνητικό τεστ αυτοδιάγνωσης ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε ρυθμούς κανονικότητας και άρσης του lockdown πλέον η χώρα. Η αρχή γίνεται με την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό η οποία θα γινόταν το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, κάτι τέτοιο φαίνεται να μεταφέρεται μια μέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα από την 6η πρωινή της Παρασκευής 14 Μαΐου 2021.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ενδέχεται να είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις τόσο για τα ταξίδια στην ενδοχώρα όσο και για τα ταξίδια στα νησιά. Πιο συγκεκριμένα, για τη μετακίνηση στην ενδοχώρα θα ισχύει ισχυρή σύσταση, -αλλά όχι υποχρέωση- για διενέργεια self-test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για μετακίνηση στα νησιά ωστόσο ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self-test ή PCR 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Τα SMS στο 13033 και το 13032 και η παράταση στο ωράριο κυκλοφορίας

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS για μετακινήσεις στο 13033 και για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Επίσης σταματά το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα. Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 12:30 και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Οι ανακοινώσεις για τον τουρισμό

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα, ενώ για τα υπόλοιπα μέτρα και απαγορεύσεις θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.