Όταν ο πυρρίχιος χορός αφηγείται τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Φρούριο της Καβάλας [βίντεο]

Ένα φιλμάκι που δημιούργησαν οι Πέτρος και Στράτος Κωνσταντινίδης από τη Μουσθένη με αφορμή τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Καβάλας, το Φρούριο της Καβάλας, έγινε το σκηνικό για το φιλμάκι που δημιούργησαν οι Πέτρος και Στράτος Κωνσταντινίδης από τη Μουσθένη, με αφορμή τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι «The Trackers», όπως είναι γνωστά τα δύο αδέρφια, αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν τον πυρρίχιο χορό σέρρα για να ιχνηλατήσουν μια ιστορία ξεριζωμού αλλά και σθένους.

«Προβάλουμε την παλικαριά και την ενότητα των Ποντίων, δείχνοντας έναν από τους δυνατότερους ψυχολογικά χορούς», δηλώνουν.

Για τη Γενοκτονία αλλά και για τον πυρρίχιο στην κάμερα μίλησε ο Γρηγόρης Τσαλκατίδης, ένας από τους σπουδαιότερους κατασκευαστές ποντιακής λύρας. Κείμενα και ποίηση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη αφηγήθηκε ο Στέλιος Χουλιάρας.

Στα γυρίσματα συμμετείχε ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Χόρεψαν οι: Χρήστος Ορφανίδης, Νίκος Καλογερίδης και Δημήτρης Χαραλαμπίδης, λύρα έπαιξε ο Άκης Τσανίκος και νταούλι η Ασημένια Πουρσαϊτίδου.

Πηγή: www.pontosnews.gr