Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

Οι πανηγυρικές ιερές Ακολουθίες πραγματοποιήθηκαν στον υπαίθριο χώρο Προσκυνηματικό Ναό-Βαπτιστήριο της Αγίας λόγω των εκτάκτων περιοριστικών υγειονομικών συνθηκών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην δύσκολη συγκυρία των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός της επετείου μνήμης της ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στον ιερό Προσκυνηματικό Ναό-Βαπτιστήριο της Αγίας, πλάι στους αρχαίους Φιλίππους, της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου.

Εφέτος, λόγω των εκτάκτων περιοριστικών υγειονομικών συνθηκών, οι πανηγυρικές ιερές Ακολουθίες πραγματοποιήθηκαν υπαιθρίως και επί των προπύλων του ιερού Ναού.

Το απόγευμα της Τετάρτης 19.05.2021 εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η αρτοκλασία στο υπαίθριο Βαπτιστήριο, ενώ το πρωΐ της Πέμπτης 20.05.2021 η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελέσθηκαν μετά λιτότητος και απλότητος, σύμφωνα με της σχετικές υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της, και με ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή πολυώρου συγχρωτισμού των πιστών, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης ΦΝΘ κ.Στέφανος.

Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, συναισθανόμενη άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους φυτουργούς της πίστεώς μας, καυχάται εν Κυρίω για το γεγονός του βαπτίσματος στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη της πρώτης σε Ελλάδα και Ευρώπη χριστιανής γυναίκας, της ισαποστόλου Αγίας Λυδίας, της οποίας ο Κύριος, δια των λόγων και των έργων του ουρανοδρόμου αγίου Παύλου, διήνοιξε την καρδία, ώστε να αφιερωθή στο έργο του ευαγγελισμού όλης της οικουμένης.

Ώστε δικαίως η Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και η περιώνυμη αρχαία πόλη των Φιλίππων, από της πρώτης και δια της Νεαπόλεως ελεύσεως του Αποστόλου Παύλου την άνοιξη του 50 μ.Χ. στην τότε γνωστή Ελλάδα, να αποτελούν εν τοις πράγμασι την ωραία πύλη της εισόδου του ευαγγελικού μηνύματος της χριστιανικής πίστεως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.