Επιμελητήριο Καβάλας: Απαιτούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής

Ψήφισμα που στάλθηκε, εκτός των άλλων, στον Πρωθυπουργό, στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την απαίτηση του Επιμελητηρίου Καβάλας να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής και να υποχρεωθεί το Τουρκικό κράτος να ζητήσει έμπρακτη συγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοι τους, κατά των λαών της Ανατολής, εκφράζει το ψήφισμα που απέστειλε η διοίκηση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Το ψήφισμα που έχει σταλεί επίσης σε όλους του Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα καθώς και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων αλλά και τη Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, τονίζεται ότι δεν πρέπει να δώσουμε δικαίωμα σε κανέναν, να εκλάβει τη στάση της Ελλάδας μας, που προσπαθεί μέσω των διεθνών οργανισμών, να πετύχει τους στόχους της, ως αδυναμία.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος του Επιμελητηρίου Καβάλας

«Ίσως ήρθε η ώρα, Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες, να ενώσουμε δυνάμεις»

«Η σημερινή Ημέρα μνήμης, για μας τους Έλληνες, απογόνους των Ελλήνων από την Ανατολή, είναι ιερή υπόθεση, για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Θράκη.

Ίσως ήρθε η ώρα, Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες, να ενώσουμε δυνάμεις και να διεκδικήσουμε, εντός και εκτός συνόρων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ξεπερνούν το 1 εκ. συνολικά.

Πρόσφατα, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για τη διεθνή αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της συνολικής καταδίκης των εγκλημάτων των Νεοτούρκων και των διαδόχων τους στη Μικρά Ασία και την Θράκη. Η εξέλιξη αυτή, πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας οδηγήσει, στο να συγκροτήσουμε μια  ενιαία στρατηγική, για τη δικαίωση και των δικών μας προγόνων και για την διεθνοποίηση των τουρκικών εγκλημάτων στον Μικρασιατικό Πόντο, και στην Θράκη, στις αρχές του 20ου αιώνα, που οδήγησε σε αφανισμό Ελλήνων.

Δεν πρέπει να δώσουμε δικαίωμα σε κανέναν, να εκλάβει τη στάση της Ελλάδας μας, που προσπαθεί μέσω των διεθνών οργανισμών, να πετύχει τους στόχους της, ως αδυναμία, που οδηγεί την Τουρκική πολιτική ηγεσία, να συνεχίζει την πολιτική της, κατά  των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, να συνεχίζει την παράνομη κατοχή της Κύπρου, συνεχίζοντας να διεκδικεί την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

Με την ελπίδα της αφύπνισης, εκφράζουμε με απόφασή μας, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας, την βούληση μας, τόσο προς την Ελληνική πολιτεία, όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και Διεθνείς Οργανισμούς, ότι απαιτούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής και την έμπρακτη συγνώμη από το Τουρκικό κράτος, για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοι τους, κατά των λαών της Ανατολής.

Η αναγνώριση του παρελθόντος και η καταδίκη των εγκλημάτων του, είναι προϋπόθεση για τη μη επανάληψή τους. Αλλά και για την ουσιαστική συμφιλίωση και συνεργασία των λαών».