Η οικογένεια του Λάμπρου Τουφεξή ευχαριστεί…

Επιστολή των οικείων του πρώην δημάρχου Ελευθερούπολης που «έφυγε» σε ηλικία 94 ετών, με ευχαριστίες προς όλους όσους τον τίμησαν στην πορεία προς την τελευταία του κατοικία

Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της προς τη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου, για τις τιμές που του απέδωσαν στην πορεία προς την τελευταία του κατοικία, εκφράζει με επιστολή της η οικογένεια του Λάμπρου Τουφεξή. Ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης, που «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών, ετάφη την Κυριακή 23/5 με όλες τις τιμές από τον Δήμο Παγγαίο, με την οικογένεια του να κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς επίσης και τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πασχαλίδη.

Η επιστολή της οικογένειας του Χαράλαμπου Τουφεξή αναφέρει σχετικά:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε, εκ βάθους καρδίας, τις ευχαριστίες μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου για την ειλικρινή, και με πολύ σεβασμό στο σεπτό πρόσωπο του πατέρα μας, Λάμπρου Τουφεξή, για τις τιμές που του απέδωσαν στην πορεία του προς την τελευταία κατοικία της ζωής του, και σε όλους όσους τον συνόδευσαν σε αυτήν, συγγενείς, φίλους και εχθρούς.

Ιδιαιτέρως, στον Δήμαρχο Παγγαίου Αναστασιάδη Φίλιππο, στον αντιδήμαρχο Μποσμπότη Χρήστο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γάκη Κωνσταντίνο, όπως επίσης και στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πασχαλίδη, που μας, τίμησαν, εκτός των ενεργειών τους, της αγάπης τους και της εκτίμησης που έτρεφαν στο πρόσωπό του, και με την φυσική τους παρουσία.

Ιδιαιτέρως επίσης να ευχαριστήσουμε και τον φιλίστορα στρατιωτικό Καλτσογιάννη Βασίλειο, ο οποίος εκφώνησε τον εξαιρετικό, λιτό και περιεκτικό, με βαθύ σεβασμό και αγάπη, επικήδειο στον ναό του Αγίου Ελευθερίου, όπου έγινε και η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού πατέρα μας.

Συγκρατούμε επίσης τα λόγια του Δημάρχου μας:

«Η προσφορά μας στον Δήμαρχο είναι ίσως τυπική ουσιαστική και θεσμική. Η εκτίμηση όμως στον άνθρωπο Χαράλαμπο Τουφεξή, δεν μπορεί να εκφραστεί ούτε με λόγια ούτε με πράξεις, γιατί η ανιδιοτελής προσφορά του είναι ανεκτίμητη στην τοπική κοινωνία. Ας τον αναπαύσει ο Κύριος».

Χριστός Ανέστη»!

Ακολουθεί ο Επικήδειος λόγος προς τιμή του Χαράλαμπου Τουφεξή από τον Βασίλη Καλτσογιάννη

«Αποχαιρετούμε ένα γνήσιο Καραμανλή και έναν πιστό Χριστιανό προσηλωμένο στα ιερά και όσια της Ελληνορθοξίας»

«Μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες ίνα αναπαύσωνται εκ των κόπων αυτών, τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ´αυτών»

Αποχαιρετούμε σήμερα ένα γνήσιο Καραμανλή, όπως ανέφερε ο ίδιος για τον εαυτό του, έναν πιστό Χριστιανό προσηλωμένο στα ιερά και όσια της Ελληνορθοξίας.
Τον κύριο Χαράλαμπο Τουφεξή.
Ο οικογενειάρχης, ο δημοσιογράφος, ο Δήμαρχος Ελευθερουπόλεως, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρηματίας της πόλης μας, ο εθελοντής υπαξιωματικός της 7ης Μεραρχίας το 1948 στο ΤΣΑΛ ΝΤΑΓ, παρασημοφορημένος με μετάλλια για τη συμμετοχή του σε πολεμικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ομάδας μας του ΟΡΦΕΑ Ελευθερούπολης, πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Ν. Καβάλας, επιτυχών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων του Ελληνικού Στρατού που υπεραγαπούσε.
Ακάματος αρθρογράφος σε εφημερίδες και έντυπα τοπικής και πανελλήνιας κυκλοφορίας. Όλβιος, φιλίστωρ ανεξάντλητος ερευνητής των προγονικών μας διδαγμάτων.
Σε μια από τις συναντήσεις μας μου είπες «Άργησες να με γνωρίσεις» σου απαντώ σε αυτό το ύστατο χαίρε, μπορεί να άργησα αλλά είμαι ευγνώμων που σε γνώρισα δάσκαλε στα μονοπάτια της στρατιωτικής ιστορίας φίλε Λάμπρο.
Αποδίδουμε φόρο ευγνωμοσύνης σε έναν από τους ακραιφνέστερους πολίτες της πατρίδας μας. Ένθερμος ζηλωτής της ευσέβειας. Δεν κολάκευσε τους ισχυρούς, δεν εθώπευσε τους δημοκόλακες.
Ανεξίκακος και χαλκέντερος οραματιστής και υπηρέτης της αξιοπρέπειας και της ευπρέπειας. Με έργα στην Ελευθερούπολη που φέρουν τη σφραγίδα και την υπογραφή του. Αλλά και ιδέες που έγιναν πράξη παρά τις δυσκολίες και τις αντιρρήσεις που συναντούσε. Δεν υποχώρησε, δεν συμβιβάστηκε, δεν ενέδωσε στα κελεύσματα των σειρηνών που διαβρώνουν τις ελεύθερες ψυχές.
Κηδεύεται σήμερα παραδίδοντας το πνεύμα του στην αγκαλιά της αγαπημένης του συζύγου που τον συντρόφευσε και πλούτισε με σπάνια ποιότητα τη ζωή του την Αναστασία τη δική του Τασούλα, κοντά στον αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Αμβρόσιο, στον πατέρα του Πρόδρομο και στη μητέρα του Φωτεινή, στον προσωπικό του φίλο ευεργέτη της πόλεως μας Φρίξο Παπαχρηστίδη, στον πεθερό του Στρατηγό Λάμπρο Μυτιληνάκη, στον επιστήθιο φίλο του πεσόντα Λοχαγό Βασίλειο Νάτσιο αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και τον εκτίμησαν στο σταυροδρόμι δύο αιώνων και δύο χιλιετιών.
Η γη στις υπώρειες του Παγγαίου και του Συμβόλου όρους των Θρακών και των Μακεδόνων υποδέχεται τον Παγγαιορείτη Ευέλπιδα που αποτέλεσε τη ζώσα ιστορία του τόπου μας.
Για εμάς η σεπτή σου μνήμη θα είναι αιώνια.