Ο Δήμαρχος γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης στο 5ο Λύκειο Καβάλας [φωτογραφίες]

Ο Θόδωρος Μουριάδης τόνισε ότι «το πρόσημο της συμμετοχής μας στην ΕΕ, είναι σε κάθε περίπτωση θετικό»

O Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρουσία της Προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, Ανθής Χατζηφραντζή και του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Καβάλας, Απόστολου Βαγενά, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 5ου Λυκείου Καβάλας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν συνεντεύξεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, με θέμα τη σαραντάχρονη πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ και ένα βίντεο με τον γενικό τίτλο “My Eurocity” – Η Καβάλα της μνήμης, ψηφιακός περίπατος στην πόλη της Καβάλας”, ενώ παρουσιάστηκε και το διαδραστικό παιχνίδι “ΕΥδημιουργείν” – Αλλάζουμε την πόλη μας παίζοντας και δημιουργούμε μια σύγχρονη ελληνική πόλη, με ευρωπαϊκή αντίληψη”.

Ο κ. Μουριάδης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόσημο της συμμετοχής μας στην ΕΕ, είναι σε κάθε περίπτωση θετικό. Αν και δεν έχει εξαντλήσει ακόμη όλα τα περιθώρια στήριξης των πολιτών της, προάγει την ευημερία τους, προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία, χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων, και εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών της και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΕΕ, χωρίς να έχει φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε, αγωνίζεται κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, στηρίζει την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, την οικονομική και κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας» επισήμανε ο κ. Μουριάδης «να βελτιώσουμε έτι περαιτέρω αυτή την εικόνα, ενισχύοντας τους θεσμούς της και τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ισότητας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και πρόσθεσε «το πιο κρίσιμο ερώτημα σ’ αυτή τη φάση είναι το πως θα καθίσουμε στο τραπέζι αυτού του διαλόγου και θα σταθούμε σαν ίσος προς ίσο απέναντι στους εταίρους μας;

Τι έχει να καταθέσει η Ελλάδα σε μια τέτοια συζήτηση;

Εδώ επιτρέψτε να γίνω θιασώτης της άποψης που εξέφρασε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο εθνικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα».

Σχολιάζοντας την ένταξη μας στην ΕΟΚ εκείνης της περιόδου είχε πει μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να φοβηθούμε τη σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οφείλουμε να προχωρήσουμε. Φυσικά με την προοπτική να διακριθούμε στην ποιότητα, που σημαίνει στο πνεύμα. Γι’ αυτό επιμένω πολύ στο θέμα της Παιδείας. Χρειαζόμαστε Παιδεία σοβαρή, βαθιά, όχι αυτή την τεχνική που ξιπάζει στις μέρες μας. Διότι μόνο μ’ αυτή θα μπορέσουμε να διακριθούμε και να πορευτούμε στον καινούργιο δρόμο, άλλα και να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας.

Έχω την εντύπωση ότι με τη σημερινή εκδήλωση, κινούμαστε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση».