Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας: Το αντεργατικό έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά

Κάλεσμα του Σωματείου για μαζική συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα απευθύνει το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο αφορά τα εργασιακά.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα του Σωματείου

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν παίρνει διορθώσεις, είναι για τα σκουπίδια. Είναι από την αρχή μέχρι το τέλος αντεργατικό. Προωθεί μεγάλες ανατροπές σε δικαιώματα και καταχτήσεις που χρειάστηκαν σκληρούς αγώνες για να γίνουν πράξη. Είναι συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως δήθεν προσωρινά.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την απλήρωτη δουλειά μέχρι και 13ωρες την μέρα. Οι οικοδόμοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει ευελιξία στην εργασία. Όταν έχει «δουλειά» να δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα για να βγουν γρήγορα τα έργα και όταν αυτά τελειώνουν, ξανά στις ουρές του ΟΑΕΔ για το πενιχρό επίδομα ανεργίας και αν το δικαιούμαστε.

Προβλέπει ότι ο εργοδότης υποτίθεται θα χρωστάει στον εργαζόμενο τα αντίστοιχα ρεπό και άδειες που πρέπει να χορηγήσει και να πληρώσει μετά από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Εδώ δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα τώρα, θα τα πληρώνουν μετά από ένα χρόνο; Το πολύ-πολύ να δηλώνουν τυπικά ότι χορηγούν άδειες και ρεπό και ταυτόχρονα να μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε «μαύρα», όπως ακριβώς συμβαίνει με το σύστημα των αναστολών αυτή τη στιγμή σε μια σειρά κλάδους. Άρα θα μειωθεί άμεσα το μηνιαίο εισόδημα και για όσους από εμάς κάνουν υπερωρίες.

Αυτό το έκτρωμα που θεσπίζει την 10ωρη εργασία με το ίδιο μεροκάματο είναι απαίτηση των κατασκευαστικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων, για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Και μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι όταν απελευθερώνεται η παραγωγή σκυροδέματος τις Κυριακές, καταργείται και για μας η Κυριακάτικη αργία, γιατί πολύ απλά κάποιος πρέπει να το «ρίξει» το μπετόν. Δεν είναι γιαούρτι για να μπαίνει στο ψυγείο για την επόμενη μέρα. Ο καθένας καταλαβαίνει πως όταν απελευθερώνεται η δουλειά τα Σ/Κ δεν πρόκειται να πάρει ρεπό την Παρασκευή. Ούτε τον εαυτό του δεν μπορεί να πείσει ο υπουργός Εργοδοσίας.

Είναι πραγματικά για γέλια, η θέσπιση της 1η Ιανουαρίου και της 28η Οκτωβρίου ως υποχρεωτικές αργίες. Αν εξαιρέσει κανείς μερικούς εργαζόμενους στις μεγάλες εταιρίες που παίρνουν κάποιες αργίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων δεν πληρωνόμαστε και τώρα ούτε μία αργία. Ούτε και θα δούμε καμιά αργία πληρωμένη παραπάνω στην τσέπη μας.

Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας με την ψηφιακή κάρτα εργασίας για τη τήρηση του ωραρίου, για δήθεν προστασία από τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες. Αν ήθελαν – όπως λένε – να μας προστατέψουν δεν θα καταργούσανε το 8ωρο, δε θα αυξάνανε τις ώρες και δε θα χαρίζανε τις υπερωρίες μας στην εργοδοσία. Δε θα  αφήνανε υποστελεχωμένο το ΣΕΠΕ τόσα χρόνια, ούτε θα το μετατρέπανε σε ανεξάρτητη αρχή ελέγχου όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, για να κάνουν πάρτι οι μεγαλοεργοδότες στις πλάτες μας.

Οι επιπλέον ώρες δουλειάς, μαζί με τις ώρες μετακίνησης μας από και προς τη δουλειά, απορυθμίζουν τελείως την κοινωνική και οικογενειακή μας ζωή. Θέλουν να μας καταντήσουν «εργασιακά ζόμπι». «Άλογα κούρσας» στην αρένα της εξασφάλισης των κερδών τους.

Η αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας ιδιαίτερα σε ένα επάγγελμα σαν το δικό μας με βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες προκαλεί περαιτέρω φθορά της υγείας. Ήδη με τις σημερινές συνθήκες και όλοι μας κουβαλάμε τα «παράσημα της δουλειάς», τσακισμένες μέσες, διαλυμένα χέρια και πόδια, πνευμονολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, από τη σκόνη και τα χημικά που ρουφάμε κάθε μέρα. Τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς θα πολλαπλασιαστούν συνέπεια της εντατικοποίησης και της αύξησης των ωρών εργασίας. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στους χώρους δουλειάς να μην σκοτώνονται και σακατεύονται εργάτες, αυξάνει το ωράριο εργασίας και μας ξαποστέλνει μια ώρα γρηγορότερα.

Και για να μπορούν να περάσουν τα σχέδιά τους, να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς για να μπορούν να μας ξεζουμίζουν ανενόχλητα, το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει και παραπέρα χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση, στη λειτουργία των σωματείων, στην απεργία.

Συνάδελφοι, τους έχουμε μάθει όμως πλέον. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στα υπόλοιπα κόμματα που τσακώνονται ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών. Καμμιά ανοχή στα παπαγαλάκια της εργοδοσίας μέσα στο κίνημα, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που έχει την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στο παραμάγαζό τους στο ΕΥΚ, που έχουν υπογράψει και στηρίξει χρόνια τώρα την ευελιξία στο ωράριο, μόνο και μόνο για να έχουν υποτίθεται ο εργαζόμενοι Σ.Σ.Ε.

Εμείς όμως σε όλους αυτούς τους κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να περάσουν τα σχέδιά τους. Δεν αποδεχόμαστε την απλήρωτη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες. το 7ωρο οι οικοδόμοι το κατοχυρώσαμε στα γιαπιά με σκληρούς  αγώνες. Δε μπορούμε σήμερα να δουλεύουμε περισσότερες ώρες. Απέναντι σε όλους αυτούς η δύναμή μας είναι ο οργανωμένος αγώνας. Η πάλη και η διεκδίκηση με μπροστάρη το Σωματείο μας για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Η απεργία στις 6 Μάη έδωσε το μήνυμα, τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε το βήμα παραπάνω.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο-35ωρο-5νθήμερο
  • Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν’ μέσω πανδημίας
  • Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων. Δεν αποδεχόμαστε το ηλεκτρονικό φακέλωμα

Το αντεργατικό έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά.

Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10:30 πμ στην πλατεία Καπνεργάτη.

Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.