Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων: Ένα διεθνές πιλοτικό project ξεκινάει από την Καβάλα

Οι Ολυμπιακές Επιτροπές Ελλάδας και Γερμανίας και η Δομή της Καβάλας-To σύνθημα «ξαναφόρεσέ το» για την προσφορά αθλητικών παπουτσιών στα παιδιά της Δομής, οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι και η φιλοσοφία του project

Η Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Καβάλα, στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακόπουλου» βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης και Προσφύγων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, αλλά και των Ολυμπιακών Επιτροπών Ελλάδας και Γερμανίας.

Ο λόγος είναι ένα πιλοτικό project του Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF) και ξεκινάει από την Καβάλα τον Ιούλιο-Αύγουστο, με στόχο την άθληση των παιδιών της Δομής, αλλά με το βλέμμα στην «αλίευση» ταλέντων σε διάφορα αθλήματα και με «γέφυρες» μεταξύ Καβάλας και Γερμανίας για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ Συλλόγων.

Το συγκεκριμένο project θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο σε όλη την Ελλάδα, άρα η Καβάλα αποτελεί «μπούσουλα», με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και η αντίστοιχη της Γερμανίας, να κάνουν focus στην Καβάλα. Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί…

Σε λίγες μέρες θα βρεθεί στην Καβάλα με αφορμή το εν λόγω project ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ, «σκανάροντας» διάφορες πόλεις της χώρας για τη δημιουργία ομάδων κρίκετ.

Τα δεδομένα, οι προοπτικές και οι τοπικοί σύλλογοι

Όπως πληροφορεί ο Διευθυντής της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων, Δημήτρης Ρέμμος, μέσα στη Δομή αυτήν τη στιγμή βρίσκονται 360 παιδιά. Πολλά από αυτά είναι ταλέντα σε διάφορα αθλήματα, όμως τούς λείπει η υλικοτεχνική στήριξη.

O Διευθυντής της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων, Δημήτρης Ρέμμος

Με σύνθημα «ξαναφόρεσέ το», όσοι έχουν παιδικά αθλητικά παπούτσια και δεν τα χρειάζονται, μπορούν να τα φέρουν στη Δομή, παπούτσια τα οποία θα «ανακυκλώνονται» μεταξύ των παιδιών, δίνοντας τη χαρά σε κάποια παιδιά να μετέχουν σε μια αθλητική διαδικασία και το δικαίωμα στο όνειρο για μια αθλητική καριέρα και διακρίσεις, ενώ και οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι μπορούν με τους προπονητές τους να συνδράμουν τη μύηση των παιδιών στον κόσμο του αθλητισμού.

Παράλληλα, μετά από τη θετική ανταπόκριση του Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνου Κλειτσιώτη, κλείστηκαν 15 ραντεβού κάθε Παρασκευή για όλο το καλοκαίρι, προκειμένου τα παιδιά τα οποία θα συμμετέχουν στο project να κάνουν τις απαραίτητες καρδιολογικές εξετάσεις.

Παρά τις δυσκολίες, όπως είναι η κακή κατάσταση των γηπέδων εντός της Δομής, υπάρχουν πολλοί που στηρίζουν τα μικρά, αλλά σταθερά βήματα που γίνονται ειδικά για τη στήριξη των παιδιών, με τον κ. Ρέμμο να ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνου Κλειτσιώτη, τη Northern Lights Aid, τους Γιατρούς του Κόσμου και την ΠΝΟΗ για τη πολύτιμη βοήθεια και στήριξή τους.