Κορονοϊός: Τα τρία υπό εξέταση προνόμια για τους εμβολιασμένους και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Επιπλέον κίνητρα για τους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν και όχι μέτρα τα οποία θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα «ψάχνουν» Κυβέρνηση και ειδικοί-Οι εμβολιασμοί για τους 25-29 και η παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας

Τρία βασικά προνόμια εξετάζουν Κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι να δοθούν σε όσους ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Τα προνόμια αυτά θα δοθούν για να υπάρξει ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να εμβολιαστούν και δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ, οι προτάσεις των ειδικών προς την Κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι τρία βασικά κίνητρα τα οποία θα δίνονται μόνον σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δηλαδή σε πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου ή τη μία αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.

Ειδικότερα εξετάζονται τα εξής:

  • Άρση των υποχρεωτικών self-tests
  • Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια
  • Άρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid tests

Πρέπει να δοθούν κίνητρα

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους, όπως μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Εκτός από τα κίνητρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών οι ειδικοί εξετάζουν και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων, καθώς είναι σαφής η υποχώρηση της πανδημίας.

Από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα των όλων των εμβολίων για τους 25-29 ετών.

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα της μουσικής στην εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση κυκλοφορίας που τώρα ξεκινάει από τις 00:30 θα παραταθεί μέχρι τη 01:30.

Εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Το σχέδιο πιθανόν να ανακοινωθεί τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021.

Οι εμβολιασμοί για τους 25-29

O γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες, σημείωσε: «Όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18-29. Γι’ αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25-29 και 18-24. Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δε θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».

*Πηγή: protothema.gr