Κορονοϊός: Τα πανηγύρια θα επιτρέπονται σε περιφέρειες με ποσοστά εμβολιασμού άνω του 50%

Ο νέος «χάρτης» της καθημερινότητάς μας μέσα από την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων-Αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας-300 άτομα στις δεξιώσεις-Με μάσκες στα ανοιχτά θέατρα-Τι θα γίνει με την πρακτική άσκηση των φοιτητών

Στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία και στην περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης 9 Ιουνίου 2021 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν περισσότερα από 400.000 νέα ραντεβού με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και επισήμως την επαναφορά της μουσικής στα μπαρ και στα εστιατόρια σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και τη μεταφορά, αρχικά, της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα και την άρση της απαγόρευσης από την 1η Ιουλίου.

Ο Βασίλης Κικίλιας περιέγραψε αρχικά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση με μέσο όρο 1.056 κρούσματα την ημέρα και με το δείκτη θετικότητας κάτω από το 3%. Εντούτοις παρατηρείται αύξηση στις νεώτερες ηλικιακές ομάδες.

«Όλες οι περιοχές παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Σήμερα, για άλλη μία ημέρα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς, με το σύνολο να φτάνει πλέον στα 6.330.000. Το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια Phizer, Moderna και Johnson & Johnson στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Επίσης από την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 25-29 ετών για ραντεβού με τα τρία παραπάνω εμβόλια, ενώ στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων ασθενών από ιδιώτες γιατρούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μας επιτρέπει να πάμε στα επόμενο βήματα άρσης των περιορισμών.

Ας δούμε τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας:

  • Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ανοίγουν οι πρακτικές εργαστήριες και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα
  • Από την 1η Ιουλίου, αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον μας το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανέρχεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή για 15 ημέρες της λειτουργίας
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο διόδους
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί, αυξάνεται σε 75% η χωρητικότητα στα θέατρα έως 1.000 θέσεις και όλοι με μάσκες
  • Από την 1η Ιουλίου αυξάνονται σε 300 από 100 τα άτομα στο κέτερινγκ
  • Όσον αφορά στα πανηγύρια, αποφασίσαμε να ενεργοποιούνται μόνο στις περιφέρειες που οι εμβολιασμένοι είναι σε ποσοστό πάνω από 50%

Για τα θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής, υγείας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία».