Καβάλα: ΟΧΙ στο εργασιακό νομοσχέδιο από την πλατεία Καπνεργάτη [φωτογραφίες]

ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και πολλά ακόμη συνδικάτα και σύλλογοι εργαζομένων διαδήλωσαν κατά του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Μετά από χρόνια χωριστών συγκεντρώσεων σε διαφορετικά σημεία, βρέθηκαν στην ίδια συγκέντρωση, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία περί απεργιακής πάλης, για την απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου 2021 στην Πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ. Το Εργατικό Κέντρο δε βρέθηκε σε αυτή την συγκέντρωση γιατί παρέστη στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε αντίστοιχη διαμαρτυρία απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η πλατεία Καπνεργάτη γέμισε με κόσμο, ενώ το «παρών» έδωσαν όλοι οι πρώην και νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Σωματεία που πήραν μέρος είναι:

  • ΑΔΕΔΥ
  • Καβάλα OIL
  • Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων
  • Εμποροϋπαλλήλων
  • Συνταξιούχων ΟΑΑΕ
  • Συνταξιούχων Δημοσίου
  • Συνταξιούχων ΙΚΑ
  • Συνταξιούχων ΒΦΛ
  • ΕΛΜΕ Καβάλας
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Σύλλογος Γυναικών Καβάλας
  • Σύλλογος Γυναικών ΟΓΕ
  • Σωματείο Μουσικών ΑΜ-Θ
  • Σωματείο ΟΤΑ
  • Σωματείο Βρεφονηπιοκόμων

Την αρχή στις ομιλίες έκανε ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καβάλα οποίος αναφερόμενος εξ όλων για την κινητοποίηση είπε: «Η κυβέρνηση και ο υπουργός εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης, έδωσε την δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου που καταργεί την σημαντικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία του Σικάγο και 101 χρόνια από την καθιέρωση του οκταώρου στην χώρα μας.

»Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και χαλκιδεύει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη απεργία. Πέρα από το γνωστό 50+1 που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση προβλέπει και την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, την αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων στην ζύμωση και τελικά στην σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα. Καταργούν τον εμβληματικότερο νόμο στην χώρα μας για τα εργασιακά, τον νόμο 1264/82. Στο δημόσιο ουσιαστικά απαγορεύουν την απεργία αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν  και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης εργασίας σε ποσοστό 33,3%.

»Ο υπουργός εργασίας δεν κάθεται να ακούσει αυτά που λέμε για την κατάργηση του οκταώρου δεν έχει τον χρόνο, γιατί είναι συνέχεια σε όλα τα κανάλια και τελευταία βγαίνει με ένα διαφορετικό σενάριο, αυτό της δήθεν τετραήμερης εργασίας. Ο εργαζόμενος την υπερωρία την κάνει για να αυξήσει το εισόδημά του και όχι για πάρει ρεπό κάποια στιγμή στο μέλλον. Σήμερα βλέπουμε ένα ξέσπασμα του κόσμου απέναντι σε αυτά που νομοθετούνται στην περίοδο της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση από τη μια πλευρά ζητά την συναίνεση του κόσμου και από την άλλη νομοθετεί στη Βουλή καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν συνεχείς εντάσεις».

«Αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, Αναγνώστης Καραμπατζάκης, εκλεγμένος στο ΕΥΚ και την Ομοσπονδία Οικοδόμων δήλωσε για την απεργιακή κινητοποίηση:

«Σήμερα είπε είναι μια μεγάλη μάχη. Σήμερα όλοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έδωσαν στις συγκεντρώσεις όλης της χώρας και φώναξαν ενάντια στη κυβέρνηση και το αυτό  έκτρωμα και να ψηφιστεί στην Βουλή την άλλη εβδομάδα θα μείνει στα χαρτιά. Αυτό εκφράστηκε και στην Καβάλα σε περιοδεία που έκανε η διοίκηση του Σωματείου μας στα γιαπιά. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, αυτό το έκτρωμα θα κριθεί στους τόπους δουλειάς και θα είναι το επόμενο στοίχημα για εμάς, για να βάλουμε φρένο στις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών και της κυβέρνησης.

»Μας λένε εμάς τους οικοδόμους πως δε θα μας πιάσει αυτό το μέτρο γιατί δε θα δουλεύουμε Κυριακή, ενώ με την απελευθέρωση σκυροδέματος στην ουσία θα δουλεύουν οι εταιρίες που κάνουν το μπετό. Το μπετό όμως δεν είναι τυρί να το βάλεις στο ψυγείο. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση αυτή θα μετακυλιστεί και στα εργοτάξια και στα γιαπιά.

»Νομίζω ότι το πρώτο βήμα για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι οικοδόμοι αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα, το έδειξαν οι συνάδελφοι στην Αθήνα, που με την βαρέλα πρωί-πρωί δείξανε στον κ. υπουργό το τι σημαίνει το μπετό και πως πρέπει να δουλεύεται, αδειάζοντας τρία καρότσια μπετό, μπροστά από το υπουργείο. Αυτή θα είναι η στάση μας από δω και πέρα. Δε θα θυσιάσουμε τους αγώνες των προγόνων μας. Δε θα αφήσουμε αυτό που με αίμα κατακτήθηκε στα παιδιά μας, έναν πραγματικό μεσαίωνα. Θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτό το έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά».