Κινδυνεύει η ζωή 50χρονου Καβαλιώτη καρκινοπαθή λόγω καθυστέρησης της φαρμακευτικής αγωγής του

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρμόδιο υπουργό για την περίπτωση «κωλυσιεργίας από τη διοίκηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας»

Σε επικίνδυνες ατραπούς έχει μπει η υγεία ενός 50χρονου Καβαλιώτη καρκινοπαθή, με την περιπέτειά του, μάλιστα, να έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρμόδιο υπουργό για την «κωλυσιεργία από τη διοίκηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας».

Ειδικότερα, για τον συγκεκριμένο ασθενή υπάρχει ιατρική γνωμάτευση από καθηγητή πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να του χορηγηθεί νέα φαρμακευτική αγωγή (RETEVMO 80mgr/tab X 120tabs) στις 19/2/2021 και 22/2/2021 από τρία και δύο κουτιά αντίστοιχα.

Όμως, έως και το τέλος Μαΐου, ο ασθενής είχε παραλάβει μόνον ένα κουτί (στις 24/3/2021) το οποίο τον καλύπτει για έναν μήνα, με αποτέλεσμα από τις 23/4/2021 και έως σήμερα να έχει μείνει χωρίς φαρμακευτική αγωγή, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του και κίνδυνο για την ίδια τη ζωή του.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο εν λόγω ασθενής περίμενε μάταια έναν μήνα και 10 μέρες να έρθει ένα ογκολογικό φάρμακο από την Αμερική, το οποίο, όμως, δεν ήρθε ποτέ, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Για το θέμα, ο ασθενής ενημέρωσε τον Ι.Φ.Ε.Τ. στις 19/5/2021, όσο και ο επιβλέπων γιατρός του (με επιστολή την 1/6/2021). Για την συγκεκριμένη θεραπεία, υπάρχει έγκριση της αντίστοιχης επιτροπής του ΕΟΠΥΥ.

Τη σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα την «κωλυσιεργία του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.)» η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Καβαλιώτη καρκινοπαθή, ενώ ο υπουργός ερωτάται αν υπάρχουν παρόμοιες καθυστερήσεις στη χορήγηση φαρμάκων και αν θα αποδοθούν ευθύνες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κωλυσιεργία από τη διοίκηση του ΙΦΕΤ.