Εξετάζεται η διάθεση των self-tests από πρατήρια καυσίμων, φούρνους και pet shops

Τι προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 ως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και για ποια καταστήματα προβλέπεται διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατίθενται στους πολίτες τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-test) όχι μόνον από τα σούπερ μάρκετ, όπως είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και από άλλα καταστήματα, όπως πρατήρια καυσίμων, καταστήματα ειδών για ζώα συντροφιάς (pet shops), φούρνοι, ακόμη και καθαριστήρια αφήνει η Κυβέρνηση. Το παραπάνω προκύπτει από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αφορά στα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Ειδικότερα, στην εν λόγω ΚΥΑ αναφέρεται ότι στα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shops, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων διατηρείται μεν ο κανόνας ένα άτομο ανά 25 τ.μ. όσον αφορά τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος, με μία όμως σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες ΚΥΑ: δεν προσμετρείται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Μάλιστα, η διαφοροποίηση αυτή αφορά όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες καταστημάτων και όχι μόνον τα φαρμακεία ή τα σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια απόφαση προβλέπεται ακόμη πιο διευρυμένο ωράριο για τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων και συγκεκριμένα θα επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ., κάτι που επίσης συνδέεται με την πιθανότητα να διατίθενται και από εκεί τα self-tests. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας έως τώρα ήταν έως τις 9 μ.μ.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, ερωτηθείς από την «Καθημερινή» σχετικά με το εάν το παραπάνω σημαίνει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να αποφασίσει τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και από άλλα καταστήματα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση πρέπει να έχει πολλές επιλογές, ειδικά σε μια πανδημία και να είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να αξιοποιήσει και άλλα κανάλια διάθεσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

*Πηγή: Καθημερινή