Σαν σήμερα, 108 χρόνια πριν, η Απελευθέρωση της Καβάλας. Το χρονικό

Στις 26 Ιουνίου 1913 το Πολεμικό Ναυτικό καταλαμβάνει την πόλη

Οκτώβριος 1912 Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την Καβάλα χωρίς να αντισταθούν οι Τούρκοι. Ακολουθούν βασανιστήρια, ομηρίες, καταπίεση. Όμως, ο ελληνικός στόλος φέρνει το μήνυμα της ελευθερίας. Μια μοίρα του στόλου με ναυαρχίδα το θωρηκτό Αβέρωφ και έχοντας βάση τη Θάσο, περιπολεί στα νερά του Αιγαίου.

25 Ιουνίου 1913 Εμφανίζονται τα πρώτα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στον κόλπο της Καβάλας.

26 Ιουνίου 1913 Το αντιτορπιλικό Δόξα καταπλέει στον όρμο της Καβάλας. Με τη βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών που βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον κόλπο της Καβάλας το Πολεμικό Ναυτικό καταλαμβάνει την πόλη. Ο πλωτάρχης Κριεζής μ’ ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στη σημερινή διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη και κατευθύνεται στο Διοικητήριο της πόλης κάτω από τις ζητωκραυγές εκατοντάδων Ελλήνων.

27 Ιουνίου 1913 Ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το επιτελείο του μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα αποβιβάζεται στην Καβάλα. Το ίδιο απόγευμα στέλνει από το θωρηκτό Αβέρωφ το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».

Πηγή: Δήμος Καβάλας