Ανακοινώσεις προ των πυλών για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων. Στο τραπέζι πέντε προτάσεις

Η «ελεύθερη» πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια και θεάματα, τα ταξίδια εντός της ΕΕ - Πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις

Aνακοινώσεις ακόμη και τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 περί των «προνομίων» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες αναμένονται με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθεί νέο επιδημικό κύμα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η αναγγελία έγινε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τυχόν «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγελε το Σάββατο ανακοινώσεις τη Δευτέρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά», ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα και είπε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τον ιό. Να πάμε να εμβολιαστούμε όσο πιο γρήγορα. Υπάρχουν εμβόλια. Αν είναι κάποιος πολύ προστατευμένος λόγω εμβολίου μπορεί να έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. θα υπάρξει μία πρώτη δέσμη μέτρων σε κλειστούς χώρους. Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα η πιθανότητα για τους μη εμβολιασμένους είναι μηδενική».

Καθώς πρόκειται για λεπτό από συνταγματικής σκοπιάς ζήτημα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει «χειρουργικά» μέτρα, τα οποία μεν θα διευκολύνουν όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν θα περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών που δεν πήραν ακόμη την απόφαση. Στόχος, όπως εξήγησε επίσης το Σάββατο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα. Το μήνυμα, πάντως, που θα στείλει η κυβέρνηση στους εμβολιασμένους είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική, υπογράμμισε ο Ακης Σκέρτσος.

Το φάντασμα πάντως της μετάλλαξης Δέλτα δεν αφήνει περιθώριο για καθυστερήσεις καθώς φαίνεται «εκρηκτικά» πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Τα πρώτα 5 «προνόμια» των εμβολιασμένων

Ποια θα είναι όμως τελικά τα «προνόμια» -ή διευκολύνσεις- που θα έχουν οι πολίτες που εμβολιάζονται; Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο σχεδιασμός έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Τα 5 βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι τα εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Μια… πρόγευση για τα «προνόμια» έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός που το Σάββατο ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Πηγή: cnn.gr