Ο Ηλίας Μαμαλάκης «φέρνει» τις αναμνήσεις του στην Καβάλα

Ο ιδιαίτερα αγαπητός Έλληνας «μαγειριστής» έρχεται στην πόλη για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο με τα «απομνημονεύματά» του

Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 ο Ηλίας Μαμαλάκης θα βρίσκεται στην Καβάλα μαζί με το νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αρμός και φέρει τον τίτλο «Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή & 10 Ιστορίες αχόρταγης ζωής».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στο Aparto Bistro Café, στην παραλιακή της Καβάλας [Εθνικής Αντιστάσεως 10].

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δικηγόρος-συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης και ο ίδιος ο Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ αποσπάσματα από τις «Αναμνήσεις ενός μαγειριστή» θα διαβάσει η γραφίστρια-διαφημίστρια-εικαστικός Θώμη Αγγέλου.

Το βιβλίο

Με έναν μαγικό τρόπο όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής είναι συνδυασμένα με κάποιο φαγάκι που αποτελεί και το σημείο αναφοράς της κάθε ανάμνησης. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τα καταγράψω και να τα μοιραστώ μαζί σας. Και μην νομίζετε ότι σας προσφέρω ένα βιβλίο με απομνημονεύματα της ζωής μου. Άλλωστε δεν έχω να διηγηθώ τίποτε συγκλονιστικές εμπειρίες. Ένας καθημερινός άνθρωπος είμαι κι εγώ. Έχω όμως φυλαγμένα στην άκρη μικρά στιγμιότυπα καθημερινής τρέλας που αφορούν το φαγητό και που έχουν πλάκα. Και που πιθανόν να σας βάλουν σε κάποιες δικές σας σκέψεις, ώστε να καταλήξετε στο προσωπικό σας γαστρονομικό προφίλ, ακόμη κι αν αυτό ενδεχομένως δεν ταιριάζει με τις εικόνες που προσπαθούν να επιβάλουν τα ΜΜΕ. Έφαγα και έφαγα στη ζωή μου. Ξόδεψα και ξόδεψα τόσα πολλά, που αν τα είχα αποταμιεύσει, θα είχα τώρα ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 200 τετραγωνικών σε χλιδάτη γειτονιά και ένα σικ συγκρότημα κατοικιών. Όμως, ακόμα στο νοίκι είμαι και –πιστέψτε με– δεν με πειράζει καθόλου.

Από τον πρόλογο του βιβλίου: Όπως εξηγώ και παρακάτω, δεν πρόκειται για απομνημονεύματα μιας ζωής, αλλά για τη σχέση μου, την παθιασμένη σχέση μου, με το φαγητό και τη μαγειρική. Στο πέρασμα του χρόνου αγάπησα πάρα πολύ την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, την οποία κατέγραψα και σε βίντεο και σε βιβλία. Εδώ όμως θα απολαύσετε απομνημονεύματα που συχνά πυκνά θα σας κάνουν να χαμογελάσετε, για να μη σας πω να γελάσετε.

Παρ’ όλο τον μεγάλο όγκο του βιβλίου, δύσκολα θα σταματήσετε να το διαβάζετε, γιατί κάνει μικρά πηδηματάκια από εμπειρία σε εμπειρία. Όμως δεν είναι μόνο τα απομνημονεύματα. Είναι και 10 νουβέλες. 10 νουβέλες που γράφτηκαν αυθόρμητα μέσα στα χρόνια που πέρασαν, κρυμμένα στη μνήμη ενός υπολογιστή. Έχουν παράξενο περιεχόμενο. Θα βρείτε την ιστορία του παππού και της γιαγιάς, την ιστορία της Αϊσέ, της πρώτης γατούλας που αποκτήσαμε στο σπίτι. Θα βρείτε έναν ύμνο για τη σούπα, μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου με τις χημειοθεραπείες της Στέλλας και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά θα βρείτε ερωτικές ιστορίες. Άλλες βιωματικές και άλλες από τη φαντασία μου.

Σ’ αυτό το βιβλίο εκτίθεμαι πολύ, αλλά δεν φοβήθηκα καθόλου την έκθεση σε ένα ευρύτερο κοινό. Και σίγουρα κάπου-κάπου θα βρίσκετε και μερικές συνταγές, όχι εντυπωσιακές, αλλά συνταγές της καθημερινότητας μαγειρεμένες με πολύ πάθος. Πραγματικά ελπίζω να το απολαύσετε.

Ο συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει μέχρι τώρα 17 βιβλία. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.