Θόδωρος Μουριάδης: Οι Καβαλιώτες γνωρίζουν το χρέος τους απέναντι στην Ιστορία

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας στο πάρκο Ηρώων, για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

Στην Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου παρέστη ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι και παρακολούθησε τη επίσημη Δοξολογία για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον βουλγαρικό ζυγό.

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, στο πάρκο Ηρώων, για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας:

«Χαίρε, χαίρε, πατρίς δοξασμένη / Μακεδόνων γενέτειρα γη / το σκοτάδι σου φεύγει, διαβαίνει / και χαράσσει γλυκιά χαραυγή

Το εμβατήριο του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, ενός εμπνευσμένου οραματιστή που εργάστηκε ακαταπόνητα και επίμονα για την ανύψωση της πνευματικής στάθμης του ελληνορθόδοξου στοιχείου της περιοχής μας, διατήρησε αλώβητο το εθνικό φρόνημα των Καβαλιωτών και προετοίμασε το έδαφος για τη γενναία αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στις ορέξεις των βορείων γειτόνων μας.

Μέσα από τα σπαράγματα λόγου του φλογερού Κρητικού και τις νικηφόρες μάχες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, η Καβάλα ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό πριν από 108 χρόνια, ανατρέποντας τους συσχετισμούς δυνάμεων στο νότιο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η απελευθέρωση της Καβάλας, στις 26 Ιουνίου 1913, μετά την πολύμηνη δοκιμασία των κατοίκων της από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, ήταν το αποτέλεσμα των άριστων διπλωματικών χειρισμών του Ελευθέριου Βενιζέλου, της απαράμιλλης αγωνιστικής διάθεσης της ομάδας των Θασίων εθελοντών και ενός ασύλληπτου στρατιωτικού τεχνάσματος.

Στις 25 Ιουνίου 1913, ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ζήτησε να έρθουν στον κόλπο της Καβάλας από τη Θεσσαλονίκη, πέντε μεγάλα μεταγωγικά. Ο Στόλος με τα κενά μεταγωγικά έκανε μεγάλες κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπροστά από το λιμάνι, σαν να προετοίμαζε απόβαση. Τη νύχτα τα μεταγωγικά προσέγγισαν την ανατολική ακτή της πόλης, ανταλλάσσοντας συνεχώς φωτεινά σήματα με το Θωρηκτό «Ύδρα», έτσι ώστε να βεβαιωθεί ο εχθρός ότι κάτι ετοιμάζεται, ενώ τα άλλα πολεμικά φώτιζαν με τους προβολείς τους σε συγκεκριμένη πλευρά του παραλιακού μετώπου, σαν να ήταν αυτό το σημείο της απόβασης!

Οι Βούλγαροι που είναι στην Καβάλα, προ του κινδύνου να βρεθούν εγκλωβισμένοι από τους Έλληνες, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Λίγη ώρα αργότερα, μια ομάδα νέων Καβαλιωτών ενημέρωσε τον Κουντουριώτη για την φυγή των εχθρών. Αμέσως αυτός έδωσε εντολή στον κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού «Δόξα», Πλωτάρχη Αντώνη Κριεζή, να ερευνήσει για ελεύθερη δίοδο στο ναρκοπέδιο. Οι Καβαλιώτες νέοι, μαζί με ψαράδες που γνώριζαν τα νερά και τα σημεία όπου οι Βούλγαροι είχαν ποντίσει νάρκες, οδήγησαν το «Δόξα» στα ανατολικά, κοντά στις εκβολές του ποταμού Νέστου.

Εκεί αποβιβάστηκε με βάρκες ένα άγημα 35 ναυτών, με επικεφαλής τον Σημαιοφόρο Αγγελή. Το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουνίου, στις 9, το άγημα εισήλθε επίσημα στην πόλη και ο Κριεζής έγινε αντικείμενο λατρείας από τους Καβαλιώτες. Με μπροστάρηδες τους μαθητές του Ημιγυμνασίου και τον καθηγητή τους Αριστοτέλη Στάνη, τον σήκωσαν στα χέρια και τον οδήγησαν στο Διοικητήριο, όπου ύψωσε την Ελληνική σημαία.

Η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την κυριαρχία του Πολεμικού της Ναυτικού στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανεπάρκεια των αντιπάλων της στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, κατάφερε να διευρύνει το εκτόπισμα της στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι πρόγονοι μας συσπειρώθηκαν γύρω από αρχές και ιδανικά και έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, αντάξιου των προσδοκιών μας και της παρακαταθήκης των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Οι ήρωες των βαλκανικών πολέμων αποτελούν επί της ουσίας τους άξιους συνεχιστές της εθνικής παλιγγενεσίας και της προσπάθειας αποκατάστασης της χαμένης δόξας του Ελληνισμού.

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές των ένδοξων σελίδων του Έθνους μας, καθώς και σε όσους δεν φείσθηκαν κόπων και θυσιών προκειμένου να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη.

Η Καβάλα κλίνει ευλαβικά το γόνυ σε όλους εκείνους που κράτησαν ζωντανή την προαιώνια ελληνική υπερηφάνεια και απέδειξαν περίτρανα ότι αυτό το κομμάτι της γης, ανήκει στους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, στους διαδόχους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, σ’ αυτούς που έχουν την τύχη να προσκυνούν και να δακρύζουν μπροστά στη γαλανόλευκη.

Σε όλους εμάς που έχουμε οδηγό και προστάτη τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, Κήρυκα του Ευαγγελίου και θεμελιωτή του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.

Μάρτυρα του θριάμβου της Αναστάσεως ως τα πέρατα της Οικουμένης και ιδρυτή της πρώτης εκκλησίας στη γηραιά ήπειρο, στον ιερό τόπο των Φιλίππων, όπου βαπτίστηκε ασπαζόμενη τον θείο λόγο η Αγία Λυδία η Φιλιππησία.

Από την πλούσια θρησκευτική μας παράδοση και τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας πρέπει να αντλήσουμε δύναμη για να υπερκεράσουμε τα εμπόδια της έσχατης περιόδου και να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος σε όποιον θα διανοηθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι Καβαλιώτες, υπερήφανοι απόγονοι του Καρατζόγλου, του Σερδάρογλου, του Καγιάσα και πολλών άλλων αγωνιστών, γνωρίζουν το χρέος τους απέναντι στην ιστορία.

Έχουν βαθιά συναίσθηση του ρόλου που καλούνται να διαδραμάτισουν σε περίπτωση ευθείας προσβολής των κεκτημένων της παρελθούσας περιόδου.

Αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί, για να παραμείνει εσαεί στον ιστό της η σημαία που ύψωσε ο πλωτάρχης Κριεζής στον ουρανό της ελεύθερης Καβάλας.

Στις πράξεις και τα οράματα των ανθρώπων αυτής της πόλης βρίσκουν την πλήρη επαλήθευση τα λόγια του μεγάλου στοχαστή και επανάσταση, Ρήγα Φεραίου: “ο ιερός της πατρίδος έρως εμφωλεύει εις την καρδιάν και η καρδία δεν γηράσκει ποτέ”.

Χρόνια πολλά Καβάλα, χρόνια πολλά Ελλάδα»!