Τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα για μετακινήσεις και ψυχαγωγία. Ολόκληρο το ΦΕΚ [έγγραφο]

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά, μεταξύ άλλων

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά, καθώς και τη λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, μεταξύ άλλων.

Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την είσοδο πελατών σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και καφετέριες.

Διαβάστε εδώ όλο το ΦΕΚ

Το νέο πλαίσιο για μετακινήσεις στα νησιά

Aπό τις 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται για τους ενηλίκους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών, αλλά όχι self test.

Οι έφηβοι 12 έως 17 ετών θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ όλων των τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test, ενώ τα παιδιά έως δώδεκα ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται επίσης η διενέργεια self test πριν από την επάνοδο στην εργασία και την επαφή με πιο ηλικιωμένα άτομα.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν διενεργώντας εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) όπως ήδη ισχύει.

Με self test θα γίνονται οι μετακινήσεις μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, π.χ. με τη Λευκάδα.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει δηλώσει ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα που να αφορούν το σύνολο του πληθυσμού.