Εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών με γονική συναίνεση. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα ραντεβού [βίντεο]

Αλλαγή δεδομένων και αναπροσαρμογή σχεδίων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα - Αποτελεσματικά και τα τέσσερα εμβόλια - Το ποσοστό προστασίας με μία δόση είναι στο 33%, άρα χρειάζεται 2η δόση - Έως και τρεις φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα νοσηλείας των παιδιών με κορωνοϊό, σε σχέση με τη γρίπη

Για την εξέλιξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα ενημέρωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 5 Ιουλίου 2021 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώνς Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Νέα έκκληση στους πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώνς Μαρία Θεοδωρίδου.

«Το καλοκαίρι που ζούμε επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που επέφερε μία αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει μια ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης στην εν λόγω μετάλλαξη. Ως προς τη βαρύτητα της νόσου είναι νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια και χρειάζεται μία παρακολούθηση».

Από τη μετάλλαξη Δέλτα απειλούνται περισσότερο τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που -ευτυχώς είναι μικρό το ποσοστό- που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι και τα τέσσερα εμβόλιο είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό. Ειδικότερα τα m-RNA εμβόλια των Pfizer και Moderna σε ποσοστό 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% το εμβόλιο Johnson & Johnson.

«Αξίζει όμως να ειπωθεί ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση του εμβολίου είναι της τάξεως του 33%», συμπλήρωσε.

Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους,την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας: