Παλιό Πρωτοδικείο Καβάλας: Ένα κομμάτι της Ιστορίας της πόλης «ρημάζει» κυριολεκτικά [φωτογραφίες]

Θλίψη προκαλούν οι φωτογραφίες του Κωστή Σιμιτσή - Αναφορές του Αντιπεριφερειάρχη σε «αδιάφορα Golden Boys της ΕΤΑΔ» και αθηναϊκό... «(παρα)κράτος»!

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας στην οδό Τενέδου εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2009. Από τότε, το κτίριο του μέχρι τότε Πρωτοδικείου, τα «παλιά δικαστήρια» της πόλης, παραμένει ένα «κουφάρι» που περιμένει… τι άραγε;

Από το μπαλκόνι του κτιρίου αυτού, 108 χρόνια πριν, ο πλωτάρχης Κριεζής ανακοίνωσε στους πολίτες της οθωμανικής Καβάλας την κατάληψη της πόλης από τον Ελληνικό Στόλο και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό…

Από τότε και για έναν αιώνα, το κτίριο είχε τη δική του «ζωή» και «άντεξε» στον χρόνο. Όπως όλα δείχνουν όμως, 12 μόλις χρόνια αδιαφορίας και απραξίας από τους εκάστοτε αρμόδιους και «ιδιοκτήτες» του, αρκούν για να καταστρέψουν ένα κομμάτι της Ιστορίας αυτής της πόλης…

Κατά καιρούς έχουν «ακουστεί» διάφορες προτάσεις για την αξιοποίησή του από τον Δήμο Καβάλας [Δημοτική Πινακοθήκη, στέγαση εκεί της πολύτιμης συλλογής Ρουδομέτωφ του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων Θόδωρου Κοκκινίδη κ.ά.] ο οποίος το «διεκδικεί» από την ΕΤΑΔ, ενώ τη δική του πρόταση είχε καταθέσει και η Διοίκηση του, τότε, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τη μετατροπή του σε «σημείο αναφοράς» της Πανεπιστημιούπολης -σήμερα- της Καβάλας με παράλληλη φιλοξενία στο υπόγειο μιας πρότυπης Νομικής Βιβλιοθήκης του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

Η πρόταση αυτή του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος «ήρθε» και πάλι στην επικαιρότητα με την πρόσφατη επίσκεψη στην πόλη του Προέδρου του ΔΙΠΑΕ Αθανάσιου Καΐση, μια πρόταση με την οποία φέρεται να συμφωνεί και η Περιφέρεια [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Τα χρόνια όμως περνούν και είναι «αμείλικτα» για το κτίριο του Παλιού Πρωτοδικείου το οποίο κυριολεκτικά «ρημάζει», όπως φαίνεται και στις σοκαριστικές φωτογραφίες που ανέβασε το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουλίου 2021 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής, συνοδεύοντάς τις με ένα «αιχμηρό» σχόλιο:

«Το παλιό Πρωτοδικείο καταρρέει. Ένα κτίριο που συνδέεται καθοριστικά με τη νεότερη ιστορία της Καβάλας κείται μουχλιασμένο, απροστάτευτο, παραδομένο στην αδιαφορία των golden boys της ΕΤΑΔ και του αθηναϊκού (παρα)κράτους.
Τι πρέπει να γίνει»;

Δείτε τις φωτογραφίες