Το σχέδιο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό το καλοκαίρι. Ποιους θα αφορά

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό διαδοχικά των εργαζόμενων σε γηροκομεία και υγειονομικών - Το ζήτημα με τη λειτουργία των σχολείων και η πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό ιερέων - Γεωργιάδης: «Όχι» σε lockdown που θα περιορίζει τους εμβολιασμένους

Oκύβος ερρίφθη ή μάλλον θα ριφθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στις ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων.

Αυτό προανήγγειλε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει και έχει λάβει την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της επιτροπής αφορούσε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού μόνο για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και μόνο ως έσχατη λύση στην περίπτωση που δεν απέδιδε η εκστρατεία πειθούς και τα κίνητρα δια διευκολύνσεων για εμβολιασμό.

Έτσι ο σχεδιασμός ήταν για φθινόπωρο, ωστόσο η νέα έξαρση της πανδημίας και η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα αναγκάζουν την κυβέρνηση να επισπεύσει.

Ιδανικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και μέσα στον Αύγουστο οι υγειονομικοί. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας,στα προτυπα της ΕΜΑΚ και για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Αν και η εισήγηση της επιτροπής δεν αφορούσε τους εκπαιδευτικούς, τίθεται πλέον εκ των πραγμάτων το ζήτημα. Και αυτό διότι στόχος της κυβέρνησης και επιθυμία της πλειοψηφίας των γονέων είναι τα σχολεία να μην κλείσουν ξανά. Από εβδομάδα μάλιστα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός εφήβων 15- 17 ετών. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο υγειονομικό αλλά και πρακτικό: Εάν αρρωστήσει αξιόλογος αριθμός μη εμβολιασμένων εκπαιδευτικών, πως θα καλυφθούν τα κενά και πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Επομένως το ερώτημα υποχρεωτικότητας εμβολιασμου για τους εκπαιδευτικούς το Σεπτέμβρη είναι και πάλι στο τραπέζι.

Ο δε Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έθεσε το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των ιερέων, την ώρα που δυστυχώς άλλοι ιεράρχες φλερτάρουν με τους αντιεμβολιαστές ή ακόμη και “αφορίζουν” οι ίδιοι τα εμβόλια. Υπενθυμίζεται δε ότι την Τρίτη συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία θα συζητηθεί, μετά και τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, η στήριξη της εμβολιαστικής εκστρατείας ως μία πράξη αγάπης προς τον πλησίον και η αντιμετώπιση του φαινομένου αντιεμβολιαστών ιερέων. Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ μάλιστα θα παραστούν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας.

Πάντως τίθεται το ερώτημα ποιες θα είναι οι συνεπειες για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί βεβαίως να παραβιάσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και έχει κεντρικά “αδειάσει” τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που είχε μιλήσει για δυνατότητα απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων εάν αρνηθούν τον εμβολιασμό.

Γεωργιάδης: «Όχι» σε lockdown που θα περιορίζει τους εμβολιασμένους

Πρέπει να διαχειριστούμε την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα με ψυχραιμία, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας πως «ξεκινάμε με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Σε ότι αφορά τις αναφορές για επικείμενα μέτρα, οι οποίες όμως δεν επαληθεύθηκαν, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, πχ. για τους πελάτες που θα επιτρέπεται να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι «αν κάθε μέρα αλλάζουμε τα μέτρα, στο τέλος θα μπερδευτούμε και οι ίδιοι».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ο Υπ. Ανάπτυξης είπε ότι «γενική καραντίνα δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, διότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στις ΜΕΘ. Είναι πάνω από το 50% του πληθυσμού. Αυτούς δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε. Έχουν κάνει την υποχρέωση τους, έχουν εμβολιαστεί και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους περιορίσει, να τους πει “κάτσε σπίτι σου”».

«Αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί και είναι σε μεγαλύτερη ηλικία που κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να αποφεύγει τις συναντήσεις με όσους κινούνται, διότι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να πάνε στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και κινδυνεύουν σοβαρά», είπε ο . Γεωργιάδης.

Σε ότι αφορά την λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση, μέσα στις επόμενες 10-20-30 ημέρες συμπληρώνουν και την δεύτερη δόση. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να κάτσουν με την παρέα τους σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι απαραίτητο να πάνε σε εσωτερικό χώρο, καλοκαίρι είναι, δεν είναι και του θανατά να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο».

«Κάθε φορά που εφαρμόζουμε καινούριο μέτρο, οι επιχειρηματίες αντιδρούν. Δεν τους αδικώ, διότι κάνουμε την ζωή τους πιο δύσκολη. Κανείς δεν θέλει να επιβάλλει μέτρα. Αν η Ελλάδα δείξει την εικόνα μιας χώρας χωρίς τήρηση μέτρων, η τουριστική εικόνα της χώρας καταστράφηκε», τόνισε ο Υπ. Ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά την στήριξη επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «νέα μέτρα οικονομικής στήριξης τώρα δεν προβλέπονται. Προϊόντος του χρόνου… θα δούμε», ενώ σε ότι αφορά τα πάρτι σε beach bar με χιλιάδες θαμώνες, ο Υπ. Ανάπτυξης είπε ότι φέρουν ευθύνη οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση», με επιδότηση στις επιχειρήσεις εστίασης βάσει τζίρου, ως κεφάλαιο κίνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι ένα πρόγραμα ΕΣΠΑ που κανονικά εκταμιεύεται μετά από 1,5 χρόνο. Εμείς καταφέραμε αυτό να γίνει σε 45 ημέρες. Πληρώνουμε κάθε ημέρα περίπου 1.000 δικαιούχους. Ο αριθμός τους εξαρτάται με τον ρυθμό εκκαθάρισης των αιτήσεων».

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λέγοντας «καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα πήρε ένας σπουδαίους Έλληνες επιχειρηματίες, είναι το δεύτερο βήμα μετά από τα Ναυπηγεία Σύρου για την αναγέννηση της βιομηχανίας αυτής. Ήταν και ένας προσωπικός μου στόχος αυτός. Η ελληνική οικονομία θα πάει πολύ καλά».

«Το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ καλό, αν δεν ξεφύγουμε και αν δεν βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας, για αυτό καλούμε όλους να εμβολιαστούν», κατέληξε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.