Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα από Καβάλα: Στόχος μας η ομαλή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία

Στη Δομή του Ασημακοπούλου βρέθηκε ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης - Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το προσφυγικό, πρόσφυγας στη χώρα μας γαρ και ο ίδιος...

Στην Καβάλα βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουλίου 2021 ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα με σκοπό να επισκεφτεί τη Δομή Προσφύγων του Περιγιαλίου που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου Ασημακοπούλου και να συναντήσει τον Διοικητή του Camp Δημήτρη Ρέμμο.

Ο κ. Χαγκαμπιμάνα, παρότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μπουρούντι, έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και ήταν τόσο αγαπητός, ώστε όταν φυλακίστηκε στην πατρίδα του επειδή αρνήθηκε να υπακούσει σε κυβερνητικές εντολές που του «έλεγαν» να… σκοτώσει διαδηλωτές, ξεσηκώθηκε «κύμα» αλληλεγγύης από την Ελλάδα, ένα «κύμα» που τελικά τον «γύρισε» πίσω στη χώρα μας.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο κ. Χαγκαμπιμάνα διορίστηκε Σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και λίγο μετά έγινε Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Δημήτρης Ρέμμος: Ο Δημήτρης ξέρει και ο ίδιος πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας…

«Υποδέχομαι σήμερα με πάρα πολύ μεγάλη χαρά τον Σπύρο, τον Υποδιοικητή μου! Είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικός, ένας άνθρωπος που θέλω να του μοιάσω, ένας άνθρωπος που έμαθε το διοικείν στη Στρατιωτική Σχολή στην Ελλάδα, επέστρεψε στην πατρίδα του και στην αστυνομία, αρνήθηκε να διαλύσει τους διαδηλωτές με σφαίρες και γι’ αυτό τον λόγο φυλακίστηκε εκεί και η κυβέρνηση έκανε τα αδύνατα δυνατά και τον έφερε στην Ελλάδα», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο κ. Ρέμμος μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ.

«Αυτήν τη στιγμή είναι μέρος της ομάδας που διαχειρίζεται το προσφυγικό στην Ελλάδα, καθώς ξέρει και ο ίδιος πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Τον καλωσορίζω και περιμένω να μας δει και να μας πει τι πρέπει να βελτιώσουμε».

Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα: Ο Δημήτρης Ρέμμος κάνει πολύ σοβαρή δουλειά!

Από την πλευρά του ο κ. Χαγκαμπιμάνα αρχικά είπε: «Είναι η αλήθεια ότι έχω περάσει πολλά στη ζωή και τα οποία με την ευκαιρία αυτή προσπαθώ να τα αξιοποιήσω για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. Η επίσκεψή μου εδώ σήμερα συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη στρατηγική μας να βρισκόμαστε σαν διοίκηση στο πεδίο δράσης, να στηρίζουμε τους διοικητές που κάνουν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Και εσείς θα το έχετε διαπιστώσει πως στον χρόνο που ο κ. Ρέμμος είναι στη Δομή, τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν αλλάξει για τους ίδιους τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο, έχουν αλλάξει επίσης και για την ελληνική κοινωνία, που κάποια στιγμή είχε αναστατωθεί από τις μεγάλες ροές μεταναστών», επεσήμανε.

Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της Καβάλας

«Ήρθα να στηρίξω τον Δημήτρη, ήρθα να δω τους τοπικούς παράγοντες και πραγματικά να δούμε μαζί τι πρέπει να υπάρχει στη Δομή της Καβάλας, να φέρουμε και να επιταχύνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν. Ήδη τα αποτελέσματα είναι καλά, αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα σχετικά με την προστασία του πληθυσμού γενικώς που φιλοξενούμε κατά του Covid-19.

»Για την Καβάλα συγκεκριμένα μετά τον εμβολιασμό δεν θα έχει κανένα πρόβλημα πλέον η πόλη αφού το 97% των ενηλίκων θα έχουν εμβολιαστεί. Μετά από αυτό πρέπει να δούμε και την κοινωνία την τοπική· πώς ως κοινωνία μπορεί να ωφεληθεί, όχι να έχει προβλήματα, αλλά να επωφεληθεί από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ που τους παρέχουν στήριξη και με καλή υποδοχή, να δούμε κατά πόσο πραγματικά, όσοι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να ενταχθούν με ομαλό τρόπο και να είναι και αυτοί ωφέλιμοι στην κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Χαγκαμπιμάνα.