Ο Θέμης της «Μπαλάντας» και του «Μετά τις 10» δεν μένει πια εδώ…

«Έφυγε» από τη ζωή ένας Καβαλιώτης που συνέδεσε το όνομά του με τη νυχτερινή ζωή της πόλης

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Θέμη Τσιτσίνια, ενός ανθρώπου που, τις δεκαετίες ’80 και, κυρίως, του ’90 είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη νυχτερινή ζωή της Καβάλας, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.

Ο Θέμης Τσιτσίνιας –κατ’ επιλογή του είχε αλλάξει το επώνυμό του σε «Φωκάς»– συνέδεσε το όνομά του αρχικά με την εμβληματική «Μπαλάντα», ένα από τα εμπορικότερα καταστήματα εστίασης της «χρυσής» εποχής της οδού Ερυθρού Σταυρού, ενώ αργότερα ίδρυσε στο «ρετιρέ» της οδού Βενιζέλου 22 το καφέ-μπαρ «Μετά τις 10», ένα μαγαζί που λειτουργεί ακόμα και, μάλιστα, φέροντας το ίδιο όνομα!

Ο Θέμης Τσιτσίνιας-Φωκάς ήταν επίσης μάγειρας –για κάποιο διάστημα είχε εργαστεί σε κουζίνες πλοίων– και λάτρης της καλής μουσικής την οποία «έψαχνε» και συνέλεγε με μανία.

Η τελευταία του επιχειρηματική προσπάθεια στην Καβάλα ήταν η ταβέρνα «Δάφνη» που λειτούργησε στα Αμισιανά…

Τις δύο φωτογραφίες του παρόντος άρθρου ανέβασε στο Facebook ο ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης, συνοδεύοντάς τις με το ακόλουθο σχόλιο-«ξόδι» στον Θέμη:

«Θεμιστοκλής (Θέμης) Τσιτσίνιας, μετά (από επιλογή) Φωκάς. Αρχικώς, “Μπαλλάντα”, στη συνέχεια “Μετά τις 10.00”. Εργάστηκε ως μάγειρας σε πλοία, δίδαξε μαγειρική. Αυστηρός με τον εαυτό του και (συνήθως, δίκαια) με τους άλλους, αλλά και απίστευτα τρυφερός. Ξεκινήσαμε να ψηφιακοποιούμε τις φωτογραφίες του και οι δύο παλιότερες από το δεύτερο “παιδί” του ας τον συνοδεύσουν. Εκάς οι σαχλοί. Είναι τέχνη η γαστρονομία και η θέση πίσω από την μπάρα. Στο καλό, Θέμη».