Saudi Hawks-Kavala AirSea Show: Οι παλιές φιλίες «συναντήθηκαν» στο αεροδρόμιο της Καβάλας [βίντεο, φωτογραφίες]

Το ακροβατικό σμήνος της Βασιλικής Σαουδαραβικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό καυσίμων και... ισχυρών δεσμών -προσωπικών και διακρατικών- στο «Μέγας Αλέξανδρος», θυμίζοντας στιγμές από το παρελθόν-Πότε θα ξαναπεράσει το σμήνος

Στα ίδια μέρη θα συναντηθούμε… Στις 12:20 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Αυγούστου 2021 οι Saudi Hawks, το ακροβατικό Σμήνος της Βασιλικής Σαουδαραβικής Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξε πάνω από τη γνώριμη γι’ αυτούς πόλη της Καβάλας, σε άριστο σχηματισμό βέλους [διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ].

«Πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια από τότε που οι Saudi Hawks προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” για να πάρουν μέρος στο Kavala Air Sea Show 2014. Η τότε συμμετοχή τους αναβάθμισε ποιοτικά το airshow της πόλης μας και έγινε σημείο αναφοράς για κατοπινά shows στην Καβάλα και αλλού. Τότε στήθηκαν ισχυρές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας… Η ζεστή Καβαλιώτικη φιλοξενία έμεινε για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Σαουδαράβων ιπταμένων! Για αυτό…

»Επέλεξαν να ξαναέρθουν! Σε μέρος φιλόξενο και φιλικό γι’ αυτούς. Αυτήν τη φορά (δυστυχώς) μόνον για ανεφοδιασμό στην πτήση τους προς το Kecskemét International Air Show της Ουγγαρίας 2021. Για να ξαποστάσουν…  Ήμασταν εκεί, στο ανανεωμένο από την Fraport αεροδρόμιό μας, για να τους υποδεχτούμε και ν’ ανταλλάξουμε δώρα! Οι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας παραμένουν ισχυρές… Ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα πάνω από την πόλη μας, ίσως στο επόμενο airshow», γράφει ο ιστορικός ερευνητής και εκπαιδευτικός, Πασχάλης Παλαβούζης.

«Εικόνες Φιλίας και Συνεργασίας από τον “κόσμο” των διεθνών αεροπορικών επιδείξεων (AirShow). Ελλάδα και Σαουδική Αραβία. Ισχυρή Διπλωματική και Στρατιωτική Συμμαχία, όσο ποτέ! Σύμφωνα με το προγραμματισμό στις 31 Αυγούστου, η Ομάδα των Saudi Hawks, επιστρέφοντας από την Ουγγαρία, θα επαναλάβει την επίσκεψη στην περιοχή μας με τιμητική διέλευση. Ο τελικός της προορισμός η Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Συμμετέχει στο Athens Flying Week (4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021), τη μεγαλύτερη Αεροπορική Επίδειξη στην Χώρα στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία», σχολιάζει ο Διευθυντής του Kavala AirSea Show, Σμήναρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει γνώση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών –Saudi και Kavala AirSea Show– καθώς και για τη σημερινή διέλευσή τους από την Καβάλα, επικροτώντας τη διαχρονική φιλία των δύο πλευρών, ικανή να αγγίξει και να ισχυροποιήσει ακόμη και το διπλωματικό πεδίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σμήνος των Saudi

Δείτε βίντεο από την άφιξη των Saudi στο «Μέγας Αλέξανδρος»

*Φωτογραφίες: Πασχάλης Παλαβούζης