Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιατρικός κόσμος Καβάλας σε κοινή γραμμή: Εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχει άλλη λύση

Οι Δήμαρχοι του Νομού Καβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης, η Διοίκηση και οι γιατροί του Νοσοκομείου και ο Ιατρικός Σύλλογος στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την αντιμετώπιση της Covid-19 και για την ανάγκη αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού

Με μια κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 24 Αυγούστου 2021 από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας οι Δήμαρχοι του Νομού Καβάλας, ο «οικοδεσπότης» Αντιπεριφερειάρχης, η Διοίκηση και οι γιατροί του Νοσοκομείου και ο Ιατρικός Σύλλογος έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την αντιμετώπιση της Covid-19 και για την ανάγκη αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

«Μιλάμε για ένα πολυσυστηματικό σύνδρομο, δεν είναι μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού. Ειδικά οι άνω των 50 ετών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Ελάχιστο ποσοστό εμβολιασμένων θα νοσήσει σοβαρά και να ξέρετε ότι όλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νόσο. Πρέπει επίσης να εμβολιαστούν και τα παιδιά άνω των 16 ετών, ενώ η Πολιτεία οφείλει να ζητήσει νοσηλευτές για να μη λυγίσει το σύστημα Υγείας όταν τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Όσον αφορά την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, δεν καταφέραμε να κάνουμε πολλά, αλλά πρέπει να γίνει κάτι έστω και τώρα», δήλωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου.

«Μιλάμε ξεκάθαρα πλέον για πανδημία των ανεμβολίαστων. Όσοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Καβάλας είναι ανεμβολίαστοι, πλην δύο οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση. Δεν υπάρχει φάρμακο που να μην έχει παρενέργειες. Αν διαβάζατε τί παρενέργειες έχει το ντεπόν, δε θα το ξαναπαίρνατε. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Μόνον έτσι ανακόπτεται ο ιός. Αυτά για όσους φοβούνται. Για τους άλλους δεν μπορώ να κάνω κάτι, δεν μπορούν να πειστούν. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των υγειονομικών, έχει εμβολιαστεί άνω του 90%. Απλώς το υπόλοιπο 10% κάνει πολύ θόρυβο», δήλωσε ο πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου, Βαγγέλης Καμπουρίδης.

Όσον αφορά την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Καβάλας ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης ανέφερε ότι νοσηλεύονται 43 ασθενείς 35-90 ετών με Covid-19, 39 σε απλές κλίνες, 4 σε ΜΕΘ, οι δύο εμβολιασμένοι με μία δόση, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Νοσοκομείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει έξαρση της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας με τον ίδιο τρόπο εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ασθενείς.

Οι δηλώσεις των Δημάρχων

Θόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας
«Κανείς δε θα μπαίνει στο Δημαρχείο της Καβάλας αν δεν έχει εμβολιαστεί ή αν δε φέρει πιστοποιητικό νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19, είτε πρόκειται για πολίτη είτε για εργαζόμενο στον Δήμο Καβάλας. Επίσης, να πω ότι μία υπάλληλος στο “Βοήθεια στο Σπίτι” τέθηκε σε αργία γιατί αρνείται να κάνει εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιπες υπάλληλοι οι οποίες δε θέλουν να κάνουν το εμβόλιο πήραν άδεια και όταν επιστρέψουν θα ισχύσει και για αυτές το ίδιο καθεστώς. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στον Δήμο να εμβολιαστούν. Δεν παίζουμε με τις ζωές μας, δεν παίζουμε με τις ζωές των άλλων, ανεξάρτητα αν χάνουμε ψήφους (σ.σ.: με την εφαρμογή των μέτρων). Το κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί μόνιμα τις φοβίες και τις ανοησίες κάποιων».

Φίλιππος Αναστασιάδης, Δήμαρχος Παγγαίου
«Πριν από καιρό θα τα θεωρούσαμε όλα αυτά υπερβολές. Πλέον όμως έχουμε πολλά παραδείγματα τα οποία δείχνουν την τραγική πορεία της πανδημίας. Κάνουμε το εμβόλιο και τηρούμε τα μέτρα. Οι μόνοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Και κάτι άλλο σημαντικό: Ως γονείς πήγαμε και εμβολιαστήκαμε, αλλά όταν φτάνει η ώρα να εμβολιαστεί το 18χρονο παιδί σου, βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Βλέποντας όμως την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να σκύβει σύσσωμη πάνω από το θέμα της Covid-19 και μάλιστα με επιτυχία, με αιχμή τα εμβόλια, η υποχρέωση για εμβολιασμό τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών μας -στις ηλικίες που το επιτρέπει η επιστημονική κοινότητα- γίνεται ανάγκη, για το κοινό καλό, για να πάνε όλα καλά».

Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου
«Βεβαίως και είναι επιλογή του καθενός αν θα εμβολιαστεί ή όχι, αλλά είναι και ευθύνη της Πολιτείας να πάρει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει το σύνολο και μέσα σε αυτήν την προσπάθεια οι Δήμοι θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, καθώς έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Πρέπει να προστατευτούν οι πολλοί. Δυστυχώς στον Δήμο Νέστου οι εμβολιασμένοι δεν φτάνουν ούτε το 50%. Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και η ελπίδα για την επόμενη μέρα. Όσο για τους ανησυχούντες, αρκεί να δουν εμάς που το κάναμε και μέχρι στιγμής θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε πάθει τίποτα και έχουμε και το πλεονέκτημα να αισθανόμαστε μια χαλαρότητα στο πρώτο άκουσμα ότι κάποιος είναι θετικός στον ιό. Όσον αφορά εκείνους που φοβούνται ότι μπορεί να αλλάξει το DNA τους, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο για να αλλάξει το DNA ορισμένων. Από την πλευρά μας ζητήσαμε από τον ΕΟΔΥ να βοηθήσει ώστε να εμβολιαστούν κάποιες κοινωνικές ομάδες που δεν πηγαίνουν εύκολα στα εμβολιαστικά κέντρα».

Λευτέρης Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου
«Το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας. Είναι μάταιο να θέλουμε να πολεμήσουμε κάτι χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το όπλο μας».