Το νησί της Θάσου τιμά τους Αγίους του

Εδώ και δύο χρόνια ορίσθηκε να εορτάζεται η Σύναξις πάντων των εν Θάσω Αγίων την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου-Ποιοι είναι οι προστάτες και πολιούχοι του νησιού και ποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη τους

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου,
ανακοινώνεται ότι εδώ και δύο έτη και κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίσθηκε να εορτάζεται η Σύναξις πάντων των εν Θάσω Αγίων την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ

Οι Άγιοί µας που έζησαν ή επέρασαν απὸ το ευλογημένο µας αυτὸ νησί, ποὺ είναι πλούσιο στον πολιτισμό, στην θρησκευτικότητά του, στην ευσέβειά του και στην ιστορία του, απὸ την αρχαιότητα έως των ημερών µας, είναι οι προστάτες και οι πολιούχοι του αγιασμένου αυτού τόπου και αυτοὶ είναι:

  • ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ημών ∆ανιὴλ ο εν τη µικρά νήσῳ Γραμβούσῃ παρὰ τη νήσῳ της Θάσου ασκήσας
  • ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ημών Ευθύμιος ο εν Θάσῳ ασκήσας
  • ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ημών Λουκάς ο παρὰ τη ιερά Μονή του Αρχαγγέλου εν Θάσῳ ασκήσας
  • ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ημών Ευφρόσυνος ο συγχωρημένος ο εκ Θάσου καταγόμενος και εν τω αγιωνύμῳ Όρει του Άθω ασκήσας
  • ο άγιος ένδοξος Νεομάρτυρας Ιωάννης ο παίς, ο εν Μαριαίς της Θάσου γεννηθείς και εν Κωνσταντινουπόλει μαρτυρήσας
  • η οσία μήτηρ ηµών και ομολογήτρια Χάιδω, η εκ Στανού της Χαλκιδικής καταγομένη και εν Θάσῳ ασκήσασα

Επομένως την ερχόμενη Κυριακή το πρωί 5 Σεπτεμβρίου 2021, εορτή της Συνάξεως των Αγίων της Θάσου θα τελεστή πανηγυρική θεία λειτουργία σε όλους τους ιερούς Ναούς της νήσου σύμφωνα με την ιερά ακολουθία που συνέγραψε και συνέθεσε θαυμαστώς και με θεολογική και φιλολογική έκφραση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος θα ιερουργήσει και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.

Αμέσως μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και ώρα 11 το πρωί θα τελεστή η Επίσημος ∆οξολογία επὶ τω εορτασμώ της Ιεράς Συνάξεως των Αγίων της νήσου, παρουσία του κλήρου και των αρχών και ακολούθως η λιτανευτική έξοδος της εικόνος των Αγίων πέριξ του ιερού Ναού και άνευ της συμμετοχής των πιστών, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις κατά της πανδημίας.

Η τιμή και ευγνωμοσύνη προς τους Αγίους μας θα ολοκληρωθεί με εορταστική εκδήλωση την Κυριακή το απόγευμα και ώρα 19:30 στο προαύλιο χώρο του ιερού Ναού αγίου Νικολάου Λιμένος με την παρουσία του κλήρου και των αρχών της νήσου. Στην εκδήλωση θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου για τον εορτασμό των Αγίων της Θάσου και θα συμμετέχουν:

  • η θεατρική ομάδα ενηλίκων της ΔΗ.ΚΕ.Θ. υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Στέλλας Φουρναράκη
  • η μεικτή Χορωδία του Δήμου Θάσου υπό την διεύθυνση της κ. Πελαγίας Αναγνωστάκη
  • ο Θασιακός σύλλογος προσφύγων Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης « ο Άγιος Ιωάννης»
  • θα προβληθεί βίντεο από τα πολιτιστικά δρώμενα των πολιτιστικών συλλόγων του Λιμένα

Στην εκδήλωση θα τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, επισημαίνεται δε η υποχρεωτική χρήση μάσκας.