Εμβολιασμοί κατά Covid-19: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση και ποιους θα αφορά

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού-Τα ποσοστά των εμβολιασμένων στις νεαρές ηλικίες και η σύσταση για εμβολιασμό των εγκύων και των εφήβων 12-17 ετών

Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού Covid-19 ενημέρωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου 2021 από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε αναφερόμενη στο θέμα του εμβολιασμού των εφήβων 12-17 ετών. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα παρατηρείται ήδη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ήδη πριν ανοίξουν τα σχολεία. Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νοσηλείες 10πλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ επιπλέον οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν.

Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου οι λόγοι που προκρίνεται ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι:

  • για την ατομική τους προστασία, σωματική και ψυχική
  • η θωράκισή τους για την επιστροφή στο σχολείο
  • η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι
  • η μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί είναι ο εμβολιασμός των εγκύων. Η επικράτηση της Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίζεις για τον εμβολιασμό τους, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Ήδη έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ και 2 έχουν καταλήξει, ενώ όπως είπε, τα εμβόλια μπορούν να γίνονται καθ’ όλη της διάρκεια της κύησης και έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους.

Όσον αφορά την 3η δόση, αυτή προκρίνεται για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό. Επιπλέον ενέχει το χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης σε άτομα τα οποία τα επίπεδα των αντισωμάτων έχουν μειωθεί.

Η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ήδη θετικά για τους ανοσοκατασταλμένους, μεταμοσχευσμένους, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς.

Στη συνέχεια η Επιτροπή μελετά τις ομάδες που θα ακολουθήσουν για την 3η δόση. Θα ακολουθήσουν άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών. Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, εξήγησε.

Επίσης μελετάται η χορήγηση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών ή άτομα με χρόνια νοσήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η 3η δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως σε ό,τι αναφορά στην 3η δόση δεν πρέπει να υποβαθμίζει το βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα που, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις. Αυτό το πρόγραμμα «θέλει και στήριξη και προσπάθεια», είπε.

«Θα σταλεί sms»

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 3ης δόσης, αρχής γενομένης με τους ανοσοκατεσταλμένους. Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 θα σταλεί sms σε όσους θα μπορούν την επομένη να μπουν στο σύστημα και να κλείσουν τα ραντεβού τους.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά εμβολιασμού των νεαρών ατόμων. Πιο συγκεκριμένα:

  • οι 18-24 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 45,4% και με τα ραντεβού θα ανέβουμε στο 47%
  • οι 15-17 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 20% και με τα ραντεβού θα ανέβουμε στο 23,1%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 74.000 έφηβοι
  • οι 12-14 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 9,6% και με τα ραντεβού θα ανέβουμε στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά

«Ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί αρκετά για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να ενταθεί η ενημέρωση απευθείας στα παιδιά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

*Πηγή: protothema.gr