Σταθερή ανησυχία για τα κρούσματα στην Καβάλα. Τι «δείχνει» η αποκωδικοποίηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ [πίνακας]

Οι εκτιμήσεις της ομάδας Σαρηγιάννη (ΑΠΘ) και η «σχέση» της Καβάλας με την άνοδο των κρουσμάτων στη... Θεσσαλονίκη!

Οκαθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Όπως φαίνεται στον πίνακα η πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού:

Κατά ένα περίεργο τρόπο, βέβαια, η Καβάλα εμπλέκεται στην αύξηση των κρουσμάτων στη… Θεσσαλονίκη! Όπως δηλώνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη «οφείλεται  στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού μετακινείται τα Σαββατοκύριακα σε κοντινά τουριστικά θέρετρα (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα), οπότε υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα, συνδυασμένη με ροές πληθυσμού που γίνονται φορείς στις όμορες παραθαλάσσιες περιοχές και επιστρέφουν στην πόλη, ξεκινώντας αλυσίδες μετάδοσης.

Και δημιουργείται το ερώτημα, για ποιον λόγο η αύξηση των κρουσμάτων να μην είναι αμφίδρομη, δηλαδή οι επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη να μη λειτουργούν ως φορείς μετάδοσης στους πληθυσμούς της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Καβάλας;

Δεν αναζητούμε «ενόχους», αλλά καλό και χρήσιμο θα ήταν να μη θεωρούμαστε ένοχοι κι εμείς σε μία ευαίσθητη τουριστική περίοδο. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται μια κάποια προσοχή.

Πηγή: enikos.gr