«Ένας πολυφωνικός καμβάς» στην Καβάλα: Ζωγραφιές προσφυγόπουλων «ντύνουν» ρούχα και μαντήλια

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, SolidarityNow και Art Attack έδειξαν στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival 2021 πώς η Τέχνη ενώνει ανθρώπους, λαούς και κουλτούρες

Όταν η έμπνευση, η δημιουργική διάθεση, το μεράκι και η συνεργασία των ανθρώπων συνδυάζονται αρμονικά, τότε το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από όμορφο. Αντικατοπτρίζει την επιθυμία των ανθρώπων να παρουσιάσουν κάτι όμορφο με οδηγό την Τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις, πέρα και έξω από εθνικούς, φυλετικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Αυτό απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο οποίος δραστηριοποιείται στη Δομή της Καβάλας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομάδα της SolidarityNow και τα μέλη του συλλόγου εικαστικών τεχνών και φιλοτέχνων Καβάλας Art Attack.

Οι τρεις αυτοί φορείς συμμετείχαν φέτος, οργανώνοντας την κοινή δράση «Ένας πολυφωνικός καμβάς» στο Φεστιβάλ Cosmopolis το οποίο διοργάνωσε στα τέλη Αυγούστου ο Δήμος Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από τα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, τα οποία διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών στην Καβάλα, τα οποία δημιούργησαν όμορφα ζωγραφικά έργα με θέμα τη μουσική.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους του ΔΟΜ η υπεύθυνη κοινοτικών δράσεων της Δομής, Κατερίνα Κακιλή, «τα παιδιά ζωγράφισαν με χρώματα και πολλή όρεξη μικρά και μεγάλα έργα με θέμα τη μουσική. Μάλιστα, τα έργα αυτά των παιδιών στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σε κοινοχρήστους χώρους της δομής διακοσμώντας τους και γεμίζοντάς τους με χρώμα».

Στη συνέχεια και με αφορμή το Cosmopolis, το οποίο αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή της μουσικής, των τεχνών, της γνωριμίας, του αλληλοσεβασμού και της συμμετοχικότητας, τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης που υλοποιεί το SolidarityNow, σχεδίασαν αμέτρητες ζωγραφιές σε καμβάδες και υφάσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα υπέροχο πάντρεμα μεταξύ μοτίβων από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

Επιπλέον, οι γυναίκες της Δομής έβαλαν όλη τους την τέχνη δημιουργώντας υπέροχες μπορντούρες πάνω σε φορέματα, καθώς και σχέδια πάνω σε μαντήλια.

Τα παιδιά, αλλά και οι γυναίκες που συμμετείχαν στις παραπάνω δημιουργικές δράσεις είδαν το αποτέλεσμα των ζωγραφικών τους έργων και σχεδίων να αποτυπώνεται πάνω σε ρούχα υψηλής ραπτικής χάρη στην ομάδα της ArtAttack.

Όλα τα ρούχα τα οποία σχεδιάστηκαν χαρακτηρίζονται από έντονες γραμμές και το σημαντικότερο είναι πως ζωγραφίστηκαν και κατασκευάστηκαν στο χέρι από τα δραστήρια μέλη της Art Attack, έχοντας ως βάση τους ζωγραφικούς πίνακες των παιδιών και τα σχεδιαστικά μοτίβα των γυναικών της Δομής φιλοξενίας των προσφύγων. Τα ρούχα εκφράζουν διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώ τα μοτίβα, κεντημένα όλα επίσης στο χέρι, εκφράζουν την πολυφωνία και τις κουλτούρες διαφόρων χωρών.

Όλα τα ρούχα αλλά και οι εξαιρετικές ζωγραφιές των παιδιών της Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών παρουσιάστηκαν σε μια όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο του Cosmopolis, η οποία διοργανώθηκε με φόντο τις Καμάρες, κερδίζοντας τον θαυμασμό και των έπαινο όσων τα είδαν από κοντά.

*Πηγή-φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ