Πανεπιστήμιο Πατρών: To όνομα του Καβαλιώτη Γιάννη Βαράκη σε κτίριο του Τμήματος Ιατρικής

Απόδοση τιμών στον πρώην Αντιπρύτανη του Ιδρύματος, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στο αίθριο του κτιρίου Προκλινικών Λειτουργιών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών η τελετή για την τιμητική μετονομασία του Κτιρίου Προκλινικών Λειτουργιών του Τμήματος Ιατρικής σε Κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών «Γιάννη Βαράκη».

Η σχετική απόφαση της Συγκλήτου ελήφθη μετά από εισήγηση του Τομέα Βασικών Ιατρικών Επιστημών ΙΙ, μέλος του οποίου διετέλεσε ο εκλιπών, και πρότασης της Συνέλευσης του Τμήματος, λίγο χρόνο μετά την απώλεια του αγαπημένου Ακαδημαϊκού Δασκάλου, Καβαλιώτη στην καταγωγή, Γιάννη Βαράκη, Ομότιμου Καθηγητή Ανατομίας.

Σκοπός της απόφασης μετονομασίας του κτιρίου είναι να αποδοθεί φόρος τιμής στον εκλιπόντα αναγνωρίζοντας την ακαδημαϊκή προσφορά αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Κτιρίου Προκλινικών Λειτουργιών του Τμήματος.

Η τελετή της μετονομασίας, η οποία δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος λόγω της έξαρσης της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή Γιάννη Βαράκη.

Ο Καβαλιώτης Γιάννης Βαράκης ήταν ιατρός παθολογοανατόμος με λαμπρή σταδιοδρομία στις ΗΠΑ. Το 1980 εξελέγη Καθηγητής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας-Ιστολογίας-Εμβρυολογίας και υπηρέτησε από τις θέσεις αυτές το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο επί 28 συναπτά έτη.

Ο εκλιπών διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής για αρκετές περιόδους, όπως επίσης και πρώτος πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ανήκε στην γενιά των καθηγητών που οργάνωσαν, ανέπτυξαν και καθιέρωσαν το Τμήμα Ιατρικής και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ως δύο εκ των κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας.