«Ορφάνεψε» η Αρμενική Κοινότητα Καβάλας: Πέθανε ο Αβραάμ Ασσυριάν

Ο «Αρμένος» της Καβάλας ήταν 75 ετών - Θόδωρος Μουριάδης: «Κέρδισε επαξίως τον θαυμασμό όλων μας για τη φιλοπατρία, το απαράμιλλο ήθος και την έμφυτη ευγένειά του»

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ο Αβραάμ [ή Απραάμ] Ασσυριάν, γνωστός στους περισσότερους Καβαλιώτες ως «Ο Αρμένος». Ήταν 75 ετών.

Προ ενός μήνα περίπου, ο Αβραάμ Ασσυριάν είχε εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Μόλις προ λίγων μηνών είχε πεθάνει και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Σαρκίς Ασσυριάν. Οι δυο τους είχαν συνδέσει το όνομά τους με το κατάστημα μπαχαρικών που ακόμη λειτουργεί στην Καβάλα, στη συμβολή των οδών Αμύντα και Ομονοίας, «Ο Αρμένος».

Ο Αβραάμ Ασσυριάν ήταν επίσης συνυφασμένος με την Αρμενική Κοινότητα Καβάλας, κρατώντας «ζωντανή» την ιστορία των Αρμενίων της Καβάλας, ενώ είχε προσφέρει πολλά και μέσα από τη δραστηριότητα των Ρόταρυ στην περιοχή.

Η κηδεία του Αβραάμ Ασσυριάν θα τελεστεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων, στα Δημοτικά Κοιμητήρια Καβάλας.

Ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς δημοσίευσε στο facebook τις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το άρθρο, γράφοντας παράλληλα τα εξής για τον Αβραάμ Ασσυριάν:

«Ο θάνατος του Απρααμ Ασυριαν του αγαπητού και πάντα χαμογελαστου Καβαλιωτη μας έχει συγκλονίσει. Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε πού μου εμπιστεύτηκε την ιστορία της Αρμενικής κοινότητας Καβάλας, που υπηρέτησε δεκαετίες ολόκληρες τόσο αυτός όσο και ολόκληρη η οικογένεια του. Μιλούσε με καμάρι για την προκοπή των Αρμενίων αλλά και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν. Με κάθε τρόπο τιμούσε την γενοκτονία του Αρμενικού λαού, όπως και ήταν πάντα παρών στις Εθνικές επετείους και ειδικά στις αποδόσεις τιμής στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό. Καθε συνάντηση μαζί του και μια όαση Ιστορίας και αισιοδοξίας. Η συζήτηση έκλεινε πάντα με ένα χαριτωμένο ανέκδοτο πού έλεγε με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Στόχος του η ιστορία του Αρμενικού λαού στην Καβάλα να έχει την θέση της στο Δημοτικό Μουσείο. Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ Απρααμ. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους σου».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την απώλεια του Αβραάμ Ασσυριάν

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την απώλεια του Αβραάμ Ασσυριάν. Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Αρμενικής κοινότητας της Καβάλας, την οποία υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια από τη θέση του Προέδρου, ενώ κέρδισε επαξίως τον θαυμασμό όλων μας για τη φιλοπατρία, το απαράμιλλο ήθος και την έμφυτη ευγένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».