Κορονοϊός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 60 με 3η δόση

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις και για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με 3η δόση-Τί έδειξαν οι έρευνες ως τώρα για τη χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης-Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σε αριθμούς

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού με 3η δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς που κατά τεκμήριο εκτίθενται περισσότερο στον κορονοϊό Covid-19, όπως ανέφεραν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, «γίνονται συζητήσεις για υπομνηστική δόση και στον γενικό πληθυσμό», ωστόσο αναμένονται ακόμη δεδομένα ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης 3ης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Η Εθνική Επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με 3η δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα. Η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης. Σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Από μελέτες φαίνεται ότι η χημική και κυτταρική ανοσία εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται 3η δόση.

Η αυξημένη έκθεση στον ιό είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό αφορά τους υγειονομικούς. Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ ο FDA πριν από 3 μέρες χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 65 και τους έχοντες αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό, καθώς αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της 3ης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την 3η δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από τη 2η δόση, ενώ από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την 3η δόση, η οποία μπορεί να αποτελεί και την τελική δόση.

Ο κ.Θεμιστοκλέους παίρνοντας τον λόγο σημείωσε ότι περάσαμε τα 11,9 εκ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες, ενώ έχουν εμβολιαστεί 98.000 παιδιά. Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με 3η δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.