Ακριβά θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι υποψήφιοι οδηγοί το δίπλωμα οδήγησης

Τα υποχρεωτικά rapid tests αυξάνουν το κόστος του διπλώματος περίπου στα 120 ευρώ, ήτοι 20% πάνω-Πρόσθετο κόστος και η αύξηση της τιμής της βενζίνης-Εξετάζεται από την Κυβέρνηση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτών

Έξτρα… χρέωση θα έχουν για το δίπλωμα οδήγησης οι ανεμβολίαστοι υποψήφιοι οδηγοί, καθώς στο συνολικό κόστος για να αποκτήσει κάποιος δίπλωμα οδήγησης προστίθεται και εκείνο των rapid tests το οποίο υποχρεούται να κάνει εάν είναι ανεμβολίαστος προκειμένου να συμμετάσχει στα 21 θεωρητικά και στα 25 πρακτικά μαθήματα.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο πρόεδρος σωματείου εκπαιδευτών οδήγησης Δυτικής Αττικής, Νίκος Γρέντζελος στο Open. Όπως είπε, «ένας μαθητής για να αποκτήσει ένα δίπλωμα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα περίπου 2 μήνες. Υποχρεούται από τον νόμο, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος ή δεν έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, να κάνει ένα rapid test την εβδομάδα και rapid test 48ωρου πριν από τις εξετάσεις τις πρακτικές και τις θεωρητικές. Αν υπολογίσουμε το κόστος των rapid tests, έχουμε μια αύξηση στο κόστος του διπλώματος περίπου στα 120 ευρώ, που σημαίνει ένα 20% πάνω».

Όσον αφορά στο ποια είναι η μέση τιμή του διπλώματος οδήγησης είπε ότι είναι περίπου στα 500 ευρώ και άν συμπεριληφθεί και το ποσό των 170 ευρώ του παραβόλου και το κόστος των rapid στα 120 ευρώ, το συνολικό κόστος του διπλώματος ανέρχεται γύρω στα 790 ευρώ.

Ωστόσο την ίδια ώρα επισήμανε ότι «εδώ έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα: τις ανατιμήσεις. Η τιμή της βενζίνης από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχει ανέβει περίπου κατά 30% και γενικά οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει κάμψη στις σχολές οδηγών απάντησε αρνητικά, ωστόσο εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάμψη στο επάγγελμα τον χειμώνα, «γιατί αφού βλέπουμε ότι ακριβαίνουν τα είδη πρώτης ανάγκης, η βενζίνη κλπ, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα είναι πολύ μειωμένο με αποτέλεσμα το δίπλωμα να το αφήνουν σε δεύτερη μοίρα».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, με τις σχετικές συζητήσεις να αφορούν και τους εκπαιδευτές οδήγησης.