Ιπτάμενοι «Ινδιάνοι πολεμιστές» πάνω από το Φρούριο της Καβάλας [φωτογραφίες]

Ελικόπτερα τύπου OH-58D Kiowa Warrior πέρασαν πάνω από την πόλη με προορισμό τη Θράκη για την άσκηση «Παρμενίων 2021» και «αιχμαλωτίστηκαν» από τον φωτογραφικό φακό του Πασχάλη Παλαβούζη

Σμήνοι από ιπτάμενους «Ινδιάνους πολεμιστές», όπως αλλιώς αποκαλούνται τα ελικόπτερα τύπου OH-58D Kiowa Warriors, κατευθύνονται προς τη Θράκη, ενισχύοντας τις δυνάμεις της Αεροπορίας Στρατού στο πλαίσιο της επικείμενης μεγάλης άσκησης «Παρμενίων 2021».

Μερικά από τα νεοαποκτηθέντα από την Ελλάδα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης πέρασαν και από την Καβάλα, στον δρόμο προς τη Θράκη και «αιχμαλωτίστηκαν» από τον «ετοιμοπόλεμο» φωτογραφικό φακό του Πασχάλη Παλαβούζη.

Ανώτατοι Επιτελείς του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού, σε παλιότερες δηλώσεις τους στα «ΝΕΑ», ανέφεραν ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του ανατολικού και του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Και αυτό διότι θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στον σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight (το χαρακτηριστικό «καρούμπαλο» πάνω απ’ το τετράφυλλο στροφείο το οποίο είναι γεμάτο με κάμερες και αισθητήρες).

Σημειώνεται ότι τα 71 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior τα απέκτησε η Ελλάδα από τον Αμερικανικό Στρατό την άνοιξη του 2019, καταβάλλοντας 44,15 εκ. δολάρια (μόνο δηλαδή για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων), ενώ η συνολική αξία των υλικών φτάνει τα 589 εκ. δολάρια.