ΔΙΠΑΕ-Παράρτημα Καβάλας: Ποιο προσωπικό θα ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού;

ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ, Σύλλογος Εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι ξεκαθαρίζουν ότι θα μπούνε στις αίθουσες αν δημιουργηθούν μέχρι τη Δευτέρα οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας-Καταγγελίες και για «καθαριότητα μόνον για τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα»

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα και στο Παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ ΑΜ-Θ), στο πλαίσιο του σταδιακού «ανοίγματος» όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Ωστόσο, μερίδα καθηγητών του ΔΙΠΑΕ Καβάλας εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το «άνοιγμα» του Ιδρύματος και καταγγέλλουν Κυβέρνηση και Διοίκηση ότι «ουδέν μέτρο έλαβαν» για την ασφαλή επιστροφή στις αίθουσες εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ) αναφέρει τα εξής: «Έχουμε τοποθετηθεί ρητά υπέρ της ανάγκης για επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Η εδώ και ενάμιση χρόνο πραγματοποίηση των μαθημάτων μόνο εξ αποστάσεως είναι αδύνατον να συνεχιστεί και η μόνη ακαδημαϊκά σωστή λύση είναι η επιστροφή του εκπαιδευτικού προσωπικού και των φοιτητών σε ένα ανοιχτό και λειτουργικό πανεπιστήμιο.

»Η έναρξη όμως της δια ζώσης εκπαίδευσης πρέπει να γίνει με συστηματικό τρόπο, με υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα που δε θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δυστυχώς, αυτό δε διασφαλίζεται ούτε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, ούτε από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ουδέν μέτρο έλαβαν για την ασφαλή επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας, τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια.

»Ειδικότερα, στο ΔΙΠΑΕ προστίθεται, μεταξύ άλλων, το σοβαρότατο χρόνιο ζήτημα της παντελούς έλλειψης προσωπικού καθαριότητας, ακόμη και σήμερα λίγες μέρες πριν την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Αντωνία Δελησταύρου: Δεν είναι οι καθηγητές ελεγκτικός μηχανισμός

Για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας για την ακαδημαϊκή κοινότητα, με σαφείς αιχμές κατά της κυβερνητικής ολιγωρίας, αλλά και της Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 η καθηγήτρια, αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ μελών του ΔΙΠΑΕ, Αντωνία Δελησταύρου.

Όπως δήλωσε: «Βασικά δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά  πρωτόκολλα, γιατί το μόνο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι η χρήση μάσκας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο για το πόση θα είναι η πληρότητα στην αίθουσα. Μάλιστα ορίζεται πως πρέπει να ισχύει 100% πληρότητα των αιθουσών, δεν ορίζεται ποιο προσωπικό θα ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και των τεστ. Την ερχόμενη Δευτέρα εμείς πρέπει να μπούμε στις αίθουσες και να κάνουμε μάθημα.

»Δε μας έχει πει κανείς όμως τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος φοιτητής δε φοράει την μάσκα ή δεν έχει υποβληθεί σε τεστ. Ποιος θα το αντιμετωπίσει αυτό, εμείς οι καθηγητές; Δεν είναι δυνατό, αν κάνουμε κάτι τέτοιο δε θα ασχοληθούμε με το μάθημα. Εγώ αυτό που οφείλω να κάνω είναι το μάθημα, δεν είμαι ελεγκτικός μηχανισμός, δεν έχω καμία αρμοδιότητα να ελέγξω τα ιατρικά αρχεία, γιατί αυτό πρόκειται για ιατρικό αρχείο, όπως δεν επιτρέπω σε κανέναν να ελέγξει το δικό μου, αν δεν είναι εντεταλμένος να το κάνει.

»Η Διοίκηση του Ιδρύματος δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση, Αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας μέχρι τη Δευτέρα θα μπούμε στις αίθουσες, ειδάλλως όχι».

Καθαριότητα μόνον για τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα!

Για την έλλειψη καθαριστριών στο ίδρυμα η κ. Δελησταύρου είπε: «Αυτά που ξέρουμε είναι αυτά που μας απαντά προφορικά η Διοίκηση, χωρίς καμία δέσμευση, ότι έγιναν προκηρύξεις καθαριστριών οι οποίες καθυστέρησαν στο υπουργείο, στον ΑΣΕΠ. Σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα δε θα υπάρχουν καθαρίστριες στο πανεπιστήμιο και επίσης ξέρω ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι αποκλειστικά για τα Σαββατοκύριακα που γίνονται τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που έχουν δίδακτρα, όπου η καθαριότητα θα ανατεθεί σε εργολάβο».

Τέλος, τόσο οι διδάσκοντες καθηγητές όσο και οι φοιτητές ανακοίνωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Καβάλας ότι ως πρώτη αντίδραση αποφάσισαν τη διαμαρτυρία στη Σίνδο την ερχόμενη Δευτέρα.