Το Erasmus+ «ταξίδεψε» 3 δασκάλους του 24ου Δημοτικού  Σχολείου Καβάλας στη Μαδέρα

Οι Κατερίνα Μιχαήλ, Αγγελική Ζιγνέλη και Αναστασία Σίσκου ακολούθησαν τις αξίες του αναγεννησιακού ανθρωπιστή Εράσμου και βρέθηκαν στο Πορτογαλικό νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό

Τρεις εκπαιδευτικοί του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, οι Κατερίνα Μιχαήλ, Αγγελική Ζιγνέλη και Αναστασία Σίσκου, βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο στην πορτογαλική Μαδέρα, το μεγαλύτερο νησί του ομώνυμου Αρχιπελάγους που στον παγκόσμιο χάρτη απεικονίζεται σαν μια κουκκίδα στον Ατλαντικό Ωκεανό, 860 χμ νότια της Λισαβόνας, 580 χμ δυτικά των αφρικανικών ακτών και 370 χμ βόρεια των Καναρίων Νήσων.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus + KA229, που σκοπό έχει την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο εν λόγω πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με τίτλο «Click safe, surf smart, be aware of what you share» συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία (νησί της Μαδέρας), την Ιταλία (Σικελία), την Κροατία (Τρογκίρ), την Τουρκία (Κερασούντα), και την Πολωνία (Βρότσλαβ), που είναι και η συντονίστρια χώρα.

Κοινός στόχος όλων των εκπαιδευτικών είναι να μάθουν στα παιδιά να περιηγούνται στον Κυβερνοχώρο και να αναγνωρίζουν, άρα και να προφυλάσσονται, από τους καλά κρυμμένους κινδύνους που παραμονεύουν εκεί.

Από τις 19 ως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 στο ΕΒ1/PE Escola das Figueirinhas της κοινότητας Canico της πόλης Santa Cruz δεκαπέντε εκπαιδευτικοί από τις προαναφερθείσες χώρες παρακολούθησαν μία βραχύχρονη εκπαίδευση με τίτλο «Ψηφιακή γνώση και δημιουργικά ψηφιακά εργαλεία στην Εκπαίδευση», όπου ο συντονιστής κάθε χώρας παρουσίασε και μία μορφή της ψηφιακής γνώσης.

Η παρουσίαση της συντονίστριας του προγράμματος στο 24ου ΔΣ Κατερίνας Μιχαήλ, αφορούσε στην «Informative Literacy” (Γνώση της Πληροφορίας), πώς δηλαδή οι μαθητές θα οδηγηθούν στην παραγωγή ενός δικού τους τελικού προϊόντος, αντλώντας πληροφορίες από δεδομένα του διαδικτύου, αφού πρώτα τις κατανοήσουν, τις επεξεργαστούν και τις αξιολογήσουν.

Κατά την παραμονή τους στο «Νησί του ξύλου» (Μαδέρα) οι δάσκαλοι γεύτηκαν – εκτός από το φημισμένο τους κρασί – τη ζεστή υποδοχή και την άψογη φιλοξενία και ένιωσαν την ειλικρινή συγκίνηση του αποχωρισμού. Μαζί με την ικανοποίησή τους από το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε εκεί κράτησαν μέσα μας και τις υπέροχες εικόνες από την περιήγηση σ’ αυτόν τον «πλωτό κήπο του Ατλαντικού», την πανέμορφη, κατάφυτη Μαδέρα που η έκτασή της δεν ξεπερνά εκείνη της δικής μας Χίου.

Τέλος σημειώνεται ότι το επόμενο ταξίδι στο πλαίσιο της κινητικότητας του Προγράμματος θα γίνει με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπαιδευτικών και τεσσάρων μαθητών του σχολείου από τις 24 ως τις 29 Οκτωβρίου στην πόλη Τρογκίρ της Κροατίας.