Αποχή των μαθητών της Β’ τάξης του 2ου Λυκείου Καβάλας. Αντιδρούν στη σύμπτυξη τμημάτων

Επιστολή των μαθητριών και των μαθητριών του σχολείου στο Υπουργείο Παιδείας, έχοντας τη στήριξη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και των καθηγητών

Αντιδρούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Λυκείου Καβάλας και συγκεκριμένα της Β΄τάξης στις συμπτύξεις τμημάτων, με πρώτο μέτρο αντίδρασής τους την αποχή από τα μαθήματα και δεύτερο την επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας για να αλλάξει η απόφαση, έχοντας παράλληλα τη στήριξη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και των καθηγητών.

Η επιστολή των μαθητών και των μαθητριών

Εμείς οι μαθήτριες και μαθητές της Β’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Καβάλας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συμπτύξεις των τμημάτων.

Τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που δημιούργησε ο κορονοϊός. Ακολουθούμε σχολαστικά τα μέτρα της κυβέρνησης, φορώντας μάσκες, έχοντας ανοιχτά τα παράθυρα ακόμη και τον χειμώνα και κρατώντας τις αποστάσεις.

Θα περίμενε κανείς πως το Υπουργείο Παιδείας θα εκτιμούσε τον αγώνα όλων μας και θα μας βοηθούσε με όποιον δυνατό τρόπο. Αντ’ αυτού, το Υπουργείου με το νέο μέτρο συγχώνευσης των τμημάτων κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Συγκεκριμένα με το νέο μέτρο συγχώνευσης τοποθετούνται 26-27 μαθητές σε αίθουσες οι οποίες δεν έχουν το απαιτούμενο μέγεθος, όχι μόνο υπό συνθήκες πανδημίας, αλλά και υπό κανονικές. Ο αριθμός των 27 μαθητών ανά τμήμα είναι απαγορευτικός για τη διεξαγωγή μαθήματος, καθώς ο καθηγητής αδυνατεί να δώσει στον κάθε μαθητή την προσοχή που χρειάζεται και απλούστερα επικρατεί χάος.

Ειδικότερα, στην αίθουσα πληροφορικής θα αναγκαστούμε να μοιραζόμαστε 3 άτομα τον ίδιο υπολογιστή. Επίσης, η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση, πως η συγκεκριμένη οδηγία δόθηκε σε σχολεία που έχουν τμήματα που απαρτίζονται από 7 και 10 μαθητές δε θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα, καθώς τα τμήματα του σχολείου μας αποτελούνται από 18 μαθητές έκαστο.

Είναι απαραίτητο τέλος, να αναφέρουμε πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού αυξάνεται κατά πολύ, ειδικότερα με το νέο μέτρο 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, όπου θα πρέπει να βγουν θετικοί 14 μαθητές σε ένα τμήμα.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αναγνωρίσει πως οι μαθητές και οι καθηγητές δεν είναι απλά αριθμοί στο e-class, πως οι αποφάσεις του δεν μπορούν να γίνονται μόνο βασιζόμενες σε νούμερα και πως οι προσπάθειές μας για την αναθεώρηση της εντολής έχουν τη στήριξη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και των καθηγητών. Η υποστήριξή τους σε συνδυασμό με τις πολλές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα κατά της εντολής, μας δίνουν το δίκαιο να συνεχίσουμε έως ότου λάβουμε μια απάντηση.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄τάξης του 2ου ΓΕΛ Καβάλας