Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σχεδόν στη μισή χώρα, όπως καταγράφει έκθεση (14/10/2021) του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.
Είναι ενδεικτικό ότι 8 νομοί βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» [ανάμεσά τους και η Καβάλα] και 16 στο «κόκκινο». Μέσα σε μια εβδομάδα οι «κόκκινοι νομοί αυξήθηκαν κατά τρεις.
«Δυστυχώς, αναδύονται συνεχώς νέες περιφερειακές ενότητες που επιδεινώνονται, όπως η περίπτωση του νομού Μαγνησίας. Οι επιμέρους εξάρσεις σε περιφερειακές κοινότητες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», δηλώνει ο κ. Τζανάκης.
Στο διάγραμμα με ημερομηνία 14/10/2021 απεικονίζεται η επιδημιολογική εικόνα ανά περιφέρεια με την αναγραφή του επιδημιολογικού φορτίου ως σωρευτικό δείκτη 14ήμερου αριθμού κρουσμάτων ανά 100000 πληθυσμού μαζί με τον ενεργό δείκτη μεταδοτικότητας (πίνακας και μπλε γραμμή στο γράφημα).
Εμφανίζεται επίσης με ανάλογο του επιδημιολογικού φορτίου χρωματισμό ανά περιφερειακή ενότητα (Π.Ε.) ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας:
Είναι εμφανές ότι οι Π.Ε. Ξάνθης, Δράμας, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και στη Θεσσαλία της Λάρισας να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και δυο εξ αυτών, τη Λάρισα και τη Δράμα, να παρουσιάζουν υψηλή δυναμική περαιτέρω επιδείνωσης.
Παράλληλα, βαρύτατο επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζουν οι νομοί Έβρου, Ροδόπης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Εξαίρεση στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν η Π.Ε. Φλώρινας και ιδίως η Π.Ε. Γρεβενών που παρουσιάζουν εξαιρετικά καλή εικόνα.
Η υπόλοιπη χώρα κυμαίνεται σε επίπεδα μετρίου προς χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου με εξαιρέσεις των Π.Ε. Μεσσηνίας και Ζακύνθου και Κέρκυρας που βρίσκονται στο «κόκκινο». Τέλος, υπάρχουν και «πράσινες» περιοχές όπως η Σάμος-Ικαρία, Κεφαλληνία, Φωκίδας, Άρτας, Πρέβεζας.
Πηγή: iefimerida.gr