Θάσος: Σώθηκε ένας ασθενής αλλά για πόσο θα γίνεται αυτό στο παρά πέντε;

Η διάσωση ενός ασθενούς «έφερε» την ανάρτηση αγωνίας από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πρίνου, Θωμά Αγγελόπουλο για το μεγάλο θέμα της έλλειψης πλοίου επιφυλακής: «Θέμα χρόνου να μας συμβεί κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο»

Έκδηλη η αγωνία και συνάμα η αγανάκτηση του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θάσου, Θωμά Αγγελόπουλου με αφορμή τη διάσωση ενός ασθενούς ο οποίος είχε μεταφερθεί με οξύ κατώτερο έμφραγμα και υπέστη καρδιακή ανακοπήμια διάσωση η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στην ετοιμότητα του προσωπικού του Κέντρου, όμως συνάμα ανέδειξε και πάλι το πρόβλημα της έλλειψης πλοίου επιφυλακής.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε τελικά μετά από μια μικρή περιπέτεια στην Καβάλα με σκάφος του Λιμενικού, όμως δεν υπήρξε η δυνατότητα επιστροφής των δύο γιατρών εφημερίας που συνόδευσαν τη διακομιδή με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο ένας γιατρός στο Κέντρο Υγείας του νησιού, με τον κ. Αγγελόπουλο να θέτει την κατάσταση ως έχει, αν δε λυθεί το θέμα του πλοίου επιφυλακής: «Θέμα χρόνου να μας συμβεί κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο».

Η ανάρτηση του Θωμά Αγγελόπουλου

Για άλλη μία φορά οι συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες στο Κέντρου Υγείας Πρίνου έσωσαν τη ζωή ενός συμπολίτη μας, που είχε μεταφερθεί με οξύ κατώτερο έμφραγμα και υπέστη καρδιακή ανακοπή στον χώρο του Κέντρου Υγείας Πρίνου.

Η υποδειγματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου εξειδικευμένης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης επανέφερε στη ζωή τον πάσχοντα συμπολίτη μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο ιατρικό προσωπικό εφημερίας με υπεύθυνη την Επιμελήτρια Α΄, Μαρία Μαλλιαρού και τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου Γιάννη Αποστόλου και Νίκο Αθανασιάδη όσο και στην ομάδα διασωστών του ΕΚΑΒ (απογευματινής και νυχτερινής βάρδιας) Χαϊδευτό Αθανάσιο, Πετρόπουλο Ευστράτιο, Kουρλιά Χρήστο, Κάτζαλη Χαρίκλεια και στις νοσηλεύτριες Xατζηεμμανουήλ Σοφία, Γεωργιάδου Στέλλα και Παπαδοπούλου Βασιλεία.

Μετά την ανάνηψη του ασθενούς ξεκίνησε η διαδικασία διακομιδής με το ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού Καβάλας λόγω ΕΛΛΕΙΨΗΣ πλοίου σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. Υπήρξε μια μικρή εμπλοκή λόγω προσωρινής βλάβης στο σκάφος. Σε τηλεφωνική επαφή που είχα με τον κ. Ιωάννη Μητσόπουλο ανταποκρίθηκε άμεσα και προθυμοποιήθηκε να φέρει το πλοίο ΑΝΑΞ από την Κεραμωτή για να διεκπεραιωθεί η διακομιδή.

Ανάλογο ενδιαφέρον υπήρξε και από εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΘ σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. Τελικά η διακομιδή συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με το σκάφος του Λιμενικού και ο ασθενής νοσηλεύεται σταθερός στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας. Δεν υπήρξε η δυνατότητα επιστροφής των δύο γιατρών εφημερίας που συνόδευσαν τη διακομιδή με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο ένας γιατρός στο Κέντρο Υγείας Πρίνου.

Παρότι το αποτέλεσμα υπήρξε ευτυχές αναδείχτηκε για μία ακόμη φορά το μεγάλο έλλειμμα έλλειψης πλοίου σε επιφυλακή σε συχνότητα 1-2 φορές τη βδομάδα. Πρέπει να γίνουν όλες οι θεσμικές ενέργειες για να επιλυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να μας συμβεί κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο!