«Πετώντας σε ξένους ουρανούς»: Μια άγνωστη ιστορία των αιθέρων βγαλμένη μέσα από την άμμο! [φωτογραφίες, ντοκουμέντα]

Άμμος ερήμου ανάμεσα στα έγγραφα και στα χαρτιά, ανάμεσα στα ξύλα... Ένα «ορφανό Ημερολόγιο Πολέμου» με ένα γνώριμο επίθετο και όνομα-Ο Σμήναρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης βγάζει από το μπαούλο της λήθης σκηνές από τη Μάχη της Βορείου Αφρικής 1941-1943 και όχι μόνον

Άμμος ερήμου ανάμεσα στα έγγραφα και στα χαρτιά, ανάμεσα στα ξύλα… Ένα «ορφανό Ημερολόγιο Πολέμου» με ένα γνώριμο επίθετο και όνομα… Ο Σμήναρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης βγάζει από το μπαούλο της λήθης σκηνές από τη Μάχη της Βορείου Αφρικής 1941-1943 και άλλα πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα τα οποία για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσα από την τελευταία πτήση του Αρχισμηνία Χειριστή Ιωάννη Γεωργιάδη, ψηφίδες της Ιστορίας των αιθέρων οι οποίες «ανήκουν σε όλους μας ως Ιστορικό και Υπηρεσιακό Ντοκουμέντο… Ενός πεσόντα ακόμη για την Πατρίδα. Ενός από τους “Λίγους και Τυχερούς”»

«Σπάργανα Ιστορίας μέσα από την άμμο της Μάχης της Αφρικής»-Το «Ατομικόν Βιβλιάριον Πτήσεων» του Σμηνίου Ιπταμένου Ιωάννη Σ. Γεωργιάδη 1919-1942

«Πετώντας σε Ξένους Ουρανούς»

Μία από τις συναντήσεις μου με τον θρυλικό βετεράνο αεροπόρο Πτέραρχο (Ι) Ηλία Καρταλαμάκη συνέβη τον Φεβρουάριο του 1994 στο σπίτι του στον Παπάγο. Με αυτήν την ευκαιρία μου αφιέρωσε ένα από τα βιβλία του. Το «Πετώντας σε Ξένους Ουρανούς».

Η «μοιραία συνάντηση με το Ατομικόν Βιβλιάριον Πτήσεων»

Το καλοκαίρι του 1996 με το που επέστρεψε ο σχηματισμός μας των F-5 από πτήση, δέχθηκα ένα υπηρεσιακό τηλέφωνο στην 343 ΜΑΗ στην Μίκρα (Θεσσαλονίκη). «Παναγιώτη, σε θέλει επειγόντως ο Υποδιοικητής στην αποθήκη του εφοδιασμού στο ΣΕΔΕΣ». Χρειάστηκαν δέκα λεπτά για να βρεθώ μπροστά σε μία περίεργη σκηνή. Μία ομάδα αξιωματικών και υπαξιωματικών μπροστά από ένα σφραγισμένο παλιό κιβώτιο οπλισμού, με τον Υποδιοικητή μας, Σμήναρχο (τότε και πρώτο μου ΑΕ στην 349ΜΑΗ) Στέργιο Παπώτη στο κέντρο, να μου λέει: «Σε περιμέναμε, πριν προχωρήσουμε…» (η «παθολογική ενασχόλησή μου» με την αεροπορική ιστορία ήταν ήδη γνωστή σε πολλούς από τότε).

Με ένα στειλιάρι και με αρκετά προσεκτικές κινήσεις ξεκαρφώσαμε το πάνω μέρος. Η αίσθηση της «εξωτικής» μυρωδιάς γίνεται σιγά σιγά πιο κατανοητή. Σ΄αυτό βοηθά στα σίγουρα, η φαντασίωση των παιδικών μας αναγνωσμάτων και μελετών αργότερα γύρω από μάχες και πολέμους. Άμμος ερήμου ανάμεσα στα έγγραφα και στα χαρτιά, ανάμεσα στα ξύλα. Σαχάρα! Η Μάχη της Βορείου Αφρικής 1941-1943… Μαζί με την Royal Air Force και οι δικές μας (ανεξάρτητες) αεροπορικές Πολεμικές Μοίρες της Βασιλικής Αεροπορίας (Royal Hellenic Air Force) πέραν άλλων.

Πλήθος εγγράφων, τα περισσότερα δακτυλογραφημένα και πολλά με καρμπόν ανάμεσα. Το Αρχείο της 335 Μοίρας Διώξεως την περίοδο των επιχειρήσεων της στη Βόρειο Αφρική. Πολλά από τα έγγραφα στην Αγγλική γλώσσα και αρκετά απ΄ αυτά με μεγάλη ιστορική αξία τουλάχιστον ως αναφορές αποτελεσμάτων πολεμικών αποστολών. Αλληλογραφία με το Αρχηγείο στην Αλεξάνδρεια και άλλες Μοίρες όχι μόνον Ελληνικές, καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας, αθλοπαιδιών, «απογευματινό τσάι και δημόσιες σχέσεις», επιμελητείας κ.λ.π.

Μα ανάμεσα κάτι διαφορετικό! Διαβάζουμε… Υπουργείο Αεροπορίας «Ατομικόν Βιβλιάριο Πτήσεων»… του Σμηνία Γεωργιάδη Ι.

Κρατώ σφικτά και ξεφυλλίζω. Ένα «ορφανό Ημερολόγιο Πολέμου» με ένα γνώριμο επίθετο και όνομα… Σύμπτωση ή Μοιραίο; Το κρατώ πιο σφικτά. Δε μου ανήκει, αλλά δε θα μείνει και βουβό... Όπως τόσα χρόνια! Να το κρατήσεις Παναγιώτη όσο να αξιοποιηθεί

19η Οκτωβρίου 1938-16 Ιουλίου 1942. Δεκέλεια Habbaniya IRAQ, ΑΜΜΑΝ, EGYPT, LIBYA… 323 ώρες Εκπαιδευτικών και Πολεμικών Αποστολών με αεροσκάφη AVRO LINX, AVRO TUTOR, BREQUET, HAWKER HART, AUDEUX, HURRICANE.

Τον χειμώνα του 2000 όλο το περιεχόμενο ταξιδεύει με το αυτοκίνητό μου από την 113 Πτέρυγα Μάχης μέσα σε κούτες από τις αποθήκες της Μονάδας, (πριν χαθεί στη λήθη και στην υγρασία) και παραδίδεται σε Ιπτάμενο Αξιωματικό της 335 Μοίρας (τότε διέθετε αεροσκάφη A-7), που ήρθε από τον Άραξο στο Αρχηγείο στη Λάρισα να το παραλάβει.

Με την βοήθεια του καθηγητή Αεροπορικής Ιστορίας και φίλου, Κωνσταντίνου Λαγού ο Αεροπόρος Καρταλαμάκης με τρεμάμενο χέρι και αναφιλητά καταχώρησε με μολύβι ως «Αξιωματικός του Γραφείου Πτήσεων της Μοίρας», στο ίδιο το «Ατομικό Βιβλιάριο Πτήσεων» την τελευταία πτήση του Αρχισμηνία πλέον, Χειριστή Ιωάννη Γεωργιάδη. Ακριβώς 70 χρόνια μετά και λίγες μέρες πριν πετάξει για πάντα στους ουρανούς το 2012.

Το «Ατομικόν Βιβλιάριο Πτήσεων» του Αρχισμηνία Ιωάννη Σ. Γεωργιάδη ανήκει σε όλους μας ως Ιστορικό και Υπηρεσιακό Ντοκουμέντο και ανάλογα θα δράσουμε. Ενός πεσόντα ακόμη για την Πατρίδα. Ενός από τους «Λίγους και Τυχερούς».

Φωτογραφία από το βιβλίο του Πτεράρχου (Ι) Ηλία Καρταλαμάκη «Πετώντας σε Ξένους Ουρανούς» τον Δεκέμβριο του 2012

Βιογραφικό σημείωμα Αρχισμηνία Ιωάννη Στυλιανού Γεωργιάδη (σελ. 181 Πεσόντες ΠΑ)

Γεννήθηκε το 1919 στον Άγιο Θωμά Βοιωτίας. Τον Οκτώβριο του 1938 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1940 με τον βαθμό του Σμηνία. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και αργότερα στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την πολεμική του δράση. Σκοτώθηκε στις 16 Ιουλίου 1942 έξω από το αεροδρόμιο ΕΤΚΟΥ της Αιγύπτου (κοντά στην Αλεξάνδρεια) κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής πολυβολισμού, όταν επιχειρώντας αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης του κινητήρα, το αεροπλάνο του, τύπου Hurricane της 335 Μοίρας Διώξεως, έπεσε σε βαλτώδες μέρος και ανατράπηκε.