Κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι για να ανακοπεί το κύμα. Τι εξετάζεται για μη εμβολιασμένους υπαλλήλους

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο lockdown, όπως πέρυσι...

Με την πανδημία των ανεμβολίστων να κρατεί καλά στη χώρα μας, οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν «κάτσει» προκαλώντας έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να θέτει υπό συζήτηση νέα μέτρα για τη συγκράτηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Συγκεκριμένα, σε εστίαση και ψυχαγωγία ίσως επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν σενάρια που αναφέρουν πως οι ειδικοί προτείνουν οι μη εμβολιασμένες πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους, ωστόσο, οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκονται και περαιτέρω περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους αναφορικά με την παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Αυτό που σημειώνουν, ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο lockdown, όπως πέρυσι.

Επισημαίνεται πως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει πλέον τον πρωθυπουργό τρεις φορές την εβδομάδα.

Στο «μικροσκόπιο» επιπλέον μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται πως προσανατολίζονται στην υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων για περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το «άνοιγμα» των αποστάσεων στους μεικτούς χώρους από το 1,5 μέτρο στα 2 μέτρα, τη μείωση του αριθμού των καθημένων από τα 10 άτομα στα 6 και την αύξηση των rapid test στους εργαζόμενους στην εστίαση από τα δύο στα τρία την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν κάποιον εργαζόμενο στην είσοδο για να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών.