Σε Ρώμη και Παρίσι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Καβάλας [φωτογραφίες]

Το ταξίδι έγινε στο πλαίσιο προγραμμάτων ERASMUS+ κατά τον μήνα Οκτώβριο-Οι συντονιστές από τα 6 ευρωπαϊκά σχολεία έκαναν τον απολογισμό των δυο προηγούμενων χρόνων και σχεδίασαν τις επόμενες δράσεις

Σε δυο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρέθηκαν εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Καβάλας προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγράμματα ERASMUS+ κατά τον μήνα Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, καθηγητές του σχολείου ταξίδεψαν στη Ρώμη μεταξύ 4 και 7 Οκτωβρίου για να λάβουν μέρος σε διεθνική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος “LIEUX“.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας (2019-2022) στο πλαίσιο του ERASMUS+ KA2 για την προώθηση της καινοτομίας και των καλών πρακτικών το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το θέμα του Προγράμματος αφορά στην Κινητικότητα στις διάφορες εκφάνσεις της όπως: Μειωμένη, πολιτιστική, ψηφιακή, και οικολογική.

Στη Ρώμη οι συντονιστές από τα 6 ευρωπαϊκά σχολεία είχαν την ευκαιρία να κάνουν τον απολογισμό των δυο προηγούμενων χρόνων, να αναφερθούν στα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αλλά και στις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Σχεδίασαν επίσης τις επόμενες διεθνικές συναντήσεις με τη συμμετοχή και μαθητών από κάθε χώρα. Συμφώνησαν ότι μεταξύ 8 και 14 Μαΐου 2022 η Καβάλα θα φιλοξενήσει την τελική συνάντηση του Προγράμματος και σχεδίασαν τις σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Μεταξύ 18 και 25 Οκτωβρίου 2021, εκπαιδευτικοί του σχολείου βρέθηκαν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν σεμινάριο με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη διαφορετικότητα: Στρατηγικές εκπαίδευσης για μαθητές με λιγότερες ευκαιρίες». Τα μαθήματα αφορούσαν στη διαχείριση συγκρούσεων, στην κατάρριψη των στερεοτύπων, στην υλοποίηση δημιουργικών πρακτικών, σε συμπεριληπτικές μεθόδους διδασκαλίας σε πολυπολιτισμικές τάξεις κα. Η επιμόρφωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός διετούς Προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1 με θέμα «Προς ένα Συμπεριληπτικό Σχολείο» το οποίο είναι σε εξέλιξη στο 2ο Γυμνάσιο Καβάλας. Στα πλαίσια της εξακτίνωσης του προγράμματος, την περασμένη Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν ενδοσχολική επιμόρφωση πάνω στις νέες μεθόδους αντιμετώπισης της διαφορετικότητας.