Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα και… καθημερινά SMS στα κινητά των ανεμβολίαστων

Τι θα γράφουν τα μηνύματα-Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών-Στο τραπέζι η υποχρεωτική επίδειξη είτε τεστ ή πιστοποιητικού εμβολιασμού ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους-Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς

Νέα μέτρα έρχονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2021, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 4.696 σε ένα 24ωρο, την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη [δείτε εδώ την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων], αλλά και το παράλληλο «κοκκίνισμα» της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Ενοτήτων στον επιδημιολογικό χάρτη στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 εξετάζοντας τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αφορά στους ανεμβολίαστους.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προς εφαρμογή, είναι να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους, ωστόσο η στο τραπέζι είναι επιπλέον μέτρα για τους μεικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη είτε τεστ είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, κάτι το οποίο για παράδειγμα ακολουθείται στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις να γίνει κατηγοριοποίηση των περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα. Στο επίκεντρο της επιτροπής, ωστόσο, θα είναι κυρίως οι μεικτοί χώροι και ο ορισμός περιοχών μεγίστου κινδύνου.

Σε αυτές τις περιοχές:

  • Μάσκα παντού
  • Διασκέδαση: Καθιστοί και με μάσκα και στους αμιγείς χώρους

Τι λέει η κυβέρνηση

  • Δε συζητά τον καθορισμό περιοχών μέγιστου κινδύνου
  • Μάσκα παντού: Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα
  • «Όχι» μέτρα σε αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης
  • «Όχι» σε οποιοδήποτε τιμωρητικό μέτρο για εμβολιασμένους
  • «Ναι» σε επιπλέον μέτρα σε μεικτούς χώρους
  • Επιπλέον τεστ

Καθημερινά SMS στα κινητά των ανεμβολίαστων

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ενώ κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό SMS. Παράλληλα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Δείτε τα παραδείγματα μηνυμάτων ανά ημέρα όπως δημοσιεύτηκαν στο voria.gr

Κίνητρα για την κάλυψη των κενών από γιατρούς

Την ίδια ώρα, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνον αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ειδικότητες ιατρών κλάδου ΕΣΥ που δύνανται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών ιατρών που δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Προβλέπεται μάλιστα ότι αποζημιώνονται για χρονικό διάστημα έως την 31η.3.2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και καθ’ υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, με το ποσό των 250 ευρώ ανά εφημερία, οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας, καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

Ως ανώτατο όριο δαπάνης ορίζεται το ποσό των 2.000.000 ευρώ για την κάλυψη των ως άνω εφημεριών, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, ενώ με ΚΥΑ προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2022 έως 31.3.2022, καθώς και επιμέρους σχετικά ζητήματα (κατανομή ποσού, διαδικασία, έλεγχος διάθεσής του κ.λπ.).

*Πηγή: ethnos.gr