Κορονοϊός: Πάνω από 8.000 κρούσματα σήμερα. Φτάνουν τα πρώτα μονοκλωνικά

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να σπάει η επιδημία στην Ελλάδα - Τα πρώτα μονοκλωνικά της εταιρείας Roche φτάνουν σήμερα και θα διατεθούν μετά τις 11/11 που αναμένεται η έγκριση από τον ΕΜΑ

Ασταμάτητη είναι πλέον η πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα με τον ΕΟΔΥ να αναμένεται να ανακοινώσει νέο μαύρο ρεκόρ με πάνω από 8.000 νέα κρούσματα σήμερα. Η κατάσταση δείχνει αν επιδεινώνεται συνεχώς ενώ στη μάχη για τη διαχείριση των νοσηλευόμενων με μέτρια νόσηση μπαίνουν πλέον και θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία αναμένονται σήμερα.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες το ιδιαίτερα αυξημένο testing των ανεμβολίαστων αλλά και η έτσι κι αλλιώς μεγάλη διασπορά και οι χαμηλές θερμοκρασίες, οδηγούν τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα σε υψηλά επίπεδα. Συνέπεια της πορείας αυτής θα είναι και η εκ νέου εκτόξευση των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και δυστυχώς των θανάτων.

Περιορισμένης έκτασης συμβολή στην αντιμετώπιση των πιο ήπιων αλλά όχι των σοβαρών περιστατικών αποτελούν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Σήμερα αναμένεται να παραλάβουμε παρτίδα για 2000 θεραπευτικά σχήματα, τα οποία θα διατηρηθούν σε συγκεκριμένες συνθήκες και εν συνεχεία θα διατεθούν στα νοσοκομεία.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει για το ποιο θα μπορούν να λάβουν τις συγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες όπως φαίνεται είναι λίγες αναλογικά με την πορεία των νοσηλειών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει τους 3600 ασθενείς με covid.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια, και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Θα αποθηκευτούν σε ειδικό χώρο, έως ότου δοθεί το “πράσινο φως” για τη χορήγησή τους από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) τις επόμενες ημέρες.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πηγή: news247.gr