Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜ-Θ στηρίζουν τον αγώνα των εργαστηριακών συναδέλφων τους

Κοινή ανακοίνωση των προέδρων των συλλόγων της Περιφέρειας που καλούν το κράτος να μην απαιτεί από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς να αμείβονται κάτω του κόστους

Στο πλευρό των συναδέλφων τους, εργαστηριακών γιατρών, εν όψει των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν στις 26 Νοεμβρίου τάσσονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Με κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν τονίζουν ότι στηρίζουν ομόφωνα την απόφασή τους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία από 26/11/2021 έως και 30/11/2021, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή και καταχρηστική επιβολή μέτρων τα οποία πλήττουν τη βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας, Γιώργος Γεωργιάδης (Δράμας), Ανδρέας Παπανδρούλης (Έβρου), Αναστασία Αντωνίου (Καβάλα), Αναστάσιος Καραδέδος (Ξάνθη) και Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος (Ροδόπη) επισημαίνουν ότι το κράτος δε θα πρέπει να απαιτεί από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς να αμείβονται κάτω του κόστους.

Ακολουθεί το κοινό δελτίο τύπου των Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ

«Το κράτος να μην απαιτεί από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς να αμείβονται κάτω του κόστους»

«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συντάσσονται στο πλευρό των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι ενωμένοι σε ένα κοινό μέτωπο, αποφάσισαν την έναρξη κινητοποιήσεων.

Στηρίζουμε ομόφωνα την απόφασή τους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία από 26/11/2021 έως και 30/11/2021, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή και καταχρηστική επιβολή μέτρων τα οποία πλήττουν τη βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων.

Το κράτος οφείλει να ελέγξει τη συνταγογράφηση βάσει διαγνωστικών πρωτοκόλλων, να αυξήσει τις χαμηλές από το 1991 τιμές εξετάσεων και να μην προσθέτει καινούριες υψηλού κόστους εξετάσεις, χωρίς παράλληλα να αυξάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωσή τους.

Να μην απαιτεί από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς να αμείβονται κάτω του κόστους.

Το Rebate και το Clawback πρέπει και μπορούν να καταργηθούν με τη συμβολή των προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί, λόγω της παράλυσης των νοσοκομείων κατά τη διετία της πανδημίας στάθηκαν υπεύθυνα δίπλα στον ασθενή  και στήριξαν σχεδόν στο σύνολό της την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν αυξήθηκε προκειμένου να καλύψει το επιπλέον κόστος αυτών των εξετάσεων.

Οι εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν:

  1. Κατάργηση Clawback – Rebate (να αποζημιώνονται για αυτά που δουλεύουν)
  2. Ανακοστολόγηση εξετάσεων στο πραγματικό τους κόστος
  3. Εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κατάργηση της υπερσυνταγογράφησης
  4. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Προσδοκούμε την έναρξη διαλόγου».