Online… μνήμη και γεύση Μικράς Ασίας

Ένα διαδικτυακό συμμετοχικό μαγείρεμα-αντάμωμα και ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα που κουβαλάνε ιστορίες από τη Σμύρνη και εικόνες της προσφυγιάς

Η Artifactory, σε συνεργασία με το project Postcards from home και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» σας προσκαλούν να συμμετέχετε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στη δράση «Καρτ Ποστάλ Το Σπίτι-Μια Συνταγή, Μια Ιστορία». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό συμμετοχικό μαγείρεμα-αντάμωμα όπου οι συμμετέχοντες-απόγονοι Μικρασιατών, Ποντίων και Κωνσταντινουπολιτών διδάσκουν online μια συνταγή σπιτικού φαγητού, η οποία σχετίζεται µε τη γνώση, την εμπειρία και την αφήγηση από τους προγόνους τους.

Την Κυριακή είναι όλοι καλεσμένοι  της κυρίας Αντωνίας Βερεκέτη, η οποία θα μαγειρέψει το αγαπημένο της φαγητό, συνταγή της γιαγιάς της από τη Σμύρνη και ένα κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο γεύμα, το Κυδωνάτο. Παράλληλα, θα αφηγηθεί την ιστορία των προγόνων της και την άφιξή τους στην Καβάλα.

Το διαδικτυακό μαγείρεμα-αντάμωμα ξεκινά στις 11:30 μέσω zoom και είναι όλοι προσκεκλημένοι, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να φτιάξει τη συνταγή τα υλικά της οποίας θα τα βρει εδώ. Επίσης, όποιος-όποια επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει συμπληρώνοντας τη φόρμα την οποία θα βρει εδώ ή στέλνοντας ένα μήνυμα εδώ.

Το «Καρτ Ποστάλ Το Σπίτι» είναι ένα συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που χαρτογραφεί ψηφιακά την προφορική ιστορία, τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων από τους τόπους της μνήµης, του σπιτιού «εκεί», την αφήγηση και την ανακατασκευή της µνήµης, στα µονοπάτια που οι συμμετέχοντες θέλουν να βαδίσουν. Οι αφηγήσεις έχουν ως αφετηρία το σπίτι και την έννοια του σπιτιού υπό την ευρύτερη έννοια. Το έργο μέσα από τη δράση «Μια Συνταγή-Μια Ιστορία» επιχειρεί τη σύνδεση µε την τροφή, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των γεύσεων της Μικρασιατικής, Πολίτικης και Ποντιακής κουζίνας, την προφορική αφήγηση και τη φωτογραφία.

Η δράση εντάσσεται στο έργο «Καρτ Ποστάλ Το Σπίτι» που υλοποιείται από την Artifactory υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία µε συλλόγους και δίκτυα Μικρασιατών και Ποντίων, πολιτιστικούς φορείς και ερευνητικά έργα.

Πληροφορίες

Artifactory

e-mail: [email protected]

Τηλέφωνο: 6973 447018