Έγγραφα από τη συλλογή του ΥΠΕΞ που περιγράφουν την πορεία αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους εκτίθενται στη Μεγάλη Λέσχη [φωτογραφίες]

Παρουσία των αρχών της πόλης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και Σύναψη Διπλωματικών και Προξενικών Σχέσεων»

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου 2021 η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καβάλας και η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο: «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και Σύναψη Διπλωματικών και Προξενικών Σχέσεων».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έγγραφα από την αρχειακή συλλογή της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, τα οποία περιγράφουν την πορεία αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα διπλωματικά έγγραφα των τότε κρατών, με τα οποία αναγνωρίζουν το ελληνικό κράτος και ξεκινούν την εγκατάσταση προξενείων τους, καλύπτοντας την περίοδο από την Επανάσταση μέχρι το 1840.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκθεσης που έκαναν την τιμή στην Καβάλα να φιλοξενήσει μονάκριβα έγγραφα, με τα οποία πιστοποιείται η κρατική υπόσταση της Ελλάδας, μετά τον νικηφόρο επαναστατικό αγώνα για την Ελευθερία το 1821.

Όπως τόνισε, «η έκθεση μάς δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε έναν άλλον αγώνα, αυτόν που έγινε σε διπλωματικό επίπεδο. Είναι κομμάτια μνήμης, στα οποία στηρίχτηκε το ελληνικό έθνος για να συνεχίσει τα βήματά του στη χάραξη της Ιστορίας του».

Στην ομιλία του, ο υπεύθυνος της έκθεσης, προϊστάμενος του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Πολυδωράκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία δημιουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά την Επανάσταση, και της εγκατάστασης διπλωματικών αποστολών, που ήταν σε επίπεδο πρεσβευτικής αντιπροσώπευσης, καθώς και στη διαπίστευση πρεσβευτών και προξένων σε ξένες χώρες, ενέργειες που αποτέλεσαν τη διαδικασία για την ανάδειξη της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους σε διεθνές επίπεδο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πεφάνης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Προμούσας, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, όπως και εκπρόσωποι της τοπικής στρατιωτικής ηγεσίας και της Αστυνομίας.

Η έκθεση, που γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, φιλοξενείται σε ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και είναι ελεύθερη για το κοινό.